×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Magyar segítség a boszniai keresztényeknek

 

Egy katolikus templom építését és egy iskola felújítását támogatja a Hungary Helps program Bosznia-Hercegovinában – közölte az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-vel, miután Bosznia-Hercegovinában helyi vezetőkkel találkozott, és megtekintette a program helyi projektjeit.

Azbej Tristan telefonon adott nyilatkozatában elmondta: a közép-boszniai templom építésének és az iskola felújításának a célja a keresztény közösségek erősítése, és a muzulmán többségi társadalommal való békés együttélésük támogatása.

A gimnázium felújítása várhatóan jövőre fejeződik be, és ötszáz diák tanulhat majd az intézményben – tette hozzá.

Az államtitkár ismertette: Bosznia-Hercegovinába évente tízezres számban érkeznek illegális bevándorlók. A migráció által leginkább sújtott terület Bihács, ahol több ezer illegális migráns tartózkodik, akik nem illeszkednek be, valamint nem tartják be a szabályokat és a törvényeket – mondta, kiemelve: ennek következményeként drámaian romlott a közbiztonság.

A bevándorlók egy része a koronavírus-járvány elleni szabályokat sem tartja be, ezért a migráció egészségügyi kockázatot is hordoz a bihácsi közösség számára – fűzte hozzá.

Ismertette: a Hungary Helps program részeként a közelmúltban olyan humanitárius projektet is indítottak Bosznia-Hercegovinában, amely enyhíti a migráció okozta veszélyeket, és segíti a helyi közösségek és az illegális bevándorlók együttélését.