×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A Hungary Helps segít Boszniának a migrációs válság kezelésében

 

A menekülttáborok járványkezelésében és a környezetvédelem erősítésében is segít a Hungary Helps program. A magyar kezdeményezés most Bosznia Hercegovinában, ahová Azbej Tristan államtitkár is ellátogatott és Bihács polgármesterével is egyeztetett a térséget sújtó migrációs válságról. Az M1 Ma reggel című műsorának Azbej Tristan a KDNP alelnöke volt a vendége.

 

Köszönhetően a magyarországi sikeres járványvédelmi intézkedéseknek és az oltakozási programnak, a Hungary Helps újra elindíthatta tényfeltáró, humanitárius misszióit. Ennek keretében először a program résztvevői Bosznia Hercegovinába látogattak el, ahol egy humanitárius válság van kibontakozóban.

„Elsősorban az ország északnyugati régiójában az illegális migráció okozza a válságot. A helyi politikai vezetőkkel való találkozás után elmondhatom azt, hogy a migráció pokollá teszi a helyi emberek életét”

– mondta Azbej Tristan államtitkár.

Azt is elmondta, hogy a helyi politikusok olyan körülményekről számoltak be, amit a Hungary Helps program eddig csak Afrikában és a Közel-Keleten tapasztalt. A térségben annyira válságos a helyzet, hogy a területen élő bosnyákok elkezdtek elvándorolni az ország más részei felé.

A helyi polgármester továbbá arról is beszámolt, hogy amit a nyugati híradások közölnek az emberekkel nem igaz. Nem háborús övezetekből menekült családokról van szó, hanem gazdasági illegális migrációt választó életerős férfi emberekről,

akiknek megérkezve Boszniába, egyedüli céljuk az, hogy tovább folytassák az illegális migrációt az Európai Unió területére.

Ezek az emberek amíg ezen országok területén tartózkodnak, nem hajlandók követni az adott országok  törvényeit. Ennek következtében leromlott a közbiztonság. A helyi rendőrkapitány azt mondta, hogy a helyi lopásos ügyeket már ki sem tudják vizsgálni, hiszen

az emberölések és az erőszaktevéseknek a száma megemelkedett.

 

Azbej Tristan államtitkár azt is hozzátette, hogy Bihács környékén az egészségügyi helyzet is válságossá fajult, mert az illegális bevándorlók nem hajlandóak betartani a járványügyi szabályokat.

„A belföldi turizmus megszűnt, a befektetések elmaradnak, az emberek nem mernek kimenni az utcára”

A Hungary Helps felajánlotta a bajbajutott területnek a segítségét. Elindítottak egy olyan programot, ami az illegális migrációnak a környezeti hatásait illetve az egészségügyi kockázatait igyekszik mérsékelni. A magyar segélyprogram kedvezményezetteinek a száma mára bőven meghaladja a 100 ezer főt.

Az országban a keresztény muzulmán együttélést tovább nehezíti, az öbölállamokból támogatott szélsőséges iszlamizmusnak a megjelenése.

Ennek a következménye, hogy nem is olyan régen, a magyar határtól nem messze még az iszlám állam lobogói voltak láthatóak.

A címlapkép illusztráció.