Így érkezett a rekordszámú migránscsoport a spanyol partokra – VIDEÓ

 

Rekordszámban érkeznek migránsok, akik Marokkóból indultak el, a spanyol exklávé, Ceuta területére. A számuk több mint ötezerre nőtt az elmúlt 24 órában, ami egyetlen nap alatt rekordszámú érkezést jelent.

 

Marokkói illegális bevándorlók, ahogy átszakítják a határkerítést, hogy eljussanak a spanyol partokra (Fotó: EPA/Mohamed Siali)

A beszámolók szerint a migránsok – köztük több száz kiskorú – vagy a tengerbe nyúló határkerítést körülevezve, vagy az apályt kihasználva jutottak a spanyol partokra – olvashatjuk a BBC hírportál cikkében.

A bevándorlók többsége marokkói származású.

A spanyol média beszámolója szerint a marokkói határőrök nem tettek semmit annak érdekében, hogy megállítsák a migráncsoportokat az ország határán.

Spanyol sajtóbeszámolók szerint a tömeges határsértésre a marokkói hatóságok tétlensége adott lehetőséget, amelyet a lapok szándékosnak tartanak, és egy diplomáciai konfliktussal magyaráznak. Ugyanis egy spanyolországi kórházban ápolják koronavírus-fertőzés miatt Brahim Ghalit, aki a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetője.

Polisario Front évtizedek óta küzd Nyugat-Szahara függetlenségéért. A terület 1975-ig tartozott Spanyolországhoz, miután Marokkó átvette az irányítást annak nagy részén.

A Frontex uniós határerők jelentése szerint a spanyol Kanári-szigeteken – a marokkói partok közelében – az illegális migráció megnőtt.

A legtöbb esetben a szubszaharai afrikaiak veszélyes utakat tesznek meg rozoga hajókkal, és a vízbefulladás szinte már általános.

A bevándorlók többsége fiatal férfi, de a csoportokba több család és gyermek is beletartozik – tudhattuk meg a helyi hatóságok beszámolójából.

Az illegális bevándorlókat befogadóközpontokba szállították. Ahogy a nap folyamán egyre többen érkeztek, a számuk meghaladta az ötezret, ami a helyi tisztviselők szerint egy példátlan adat, amely szerintük várhatóan tovább nő.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1 Ma este című műsorában úgy fogalmazott: A két Marokkóba beékelődött spanyol terület az egykori gyarmatbirodalom maradékának számít. A spanyolok számára fontos érzelmi értéke van a két városállamnak és nagyon komoly diplomáciai erőfeszítéseket tesznek, hogy ezek ellátása, illetve biztonsága garantált legyen. Utóbbi kapcsán nyolcméteres kerítést emeltek a két város köré.

A mostani eset azt mutatja, hogy

a marokkói kormány üzenetet küldött a spanyoloknak.

Vagy azért mert „elmaradtak a fizetéssel”, vagy pedig egy komoly politikai ok áll a háttérben, nevezetesen, hogy egy nyugat-szaharai (mely területet Marokkó sajátjának tartja) szeparatista csoport áll az események mögött.

A spanyol baloldali kormány érzékeli a hangulatváltozást a spanyol belpolitikában és

Pedro Sanchez kormányfő is addig beszél szolidaritásról, amíg az ő lábára nem lépnek.

Dániában is egy baloldali kormány kezdte el az illegális migránsok kitoloncolását, szintén ehhez hasonló változás mehet végbe Spanyolországban, ahol a tömeges illegális bevándorlást már a gazdaság sem bírná el.

A címlapfotó illusztráció.