×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Meglepő bejelentést tett Macron

 

Franciaország elengedi Szudán csaknem ötmilliárd dolláros (1450 milliárd forint) adósságát – közölte hétfőn Emmanuel Macron francia elnök a Párizsban tartott szudáni segélykonferencia zárónapján.

A francia elnök szerint a cél a kelet-afrikai ország adósságterhének mérséklése.

Szudánnak a legnagyobb tartozása Franciaország felé van a kormányhitelezők alkotta globális informális csoportban, az úgynevezett Párizsi Klubban.

Az adósságcsökkentést szolgáló nemzetközi eljárás várhatóan június végén indulhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) keretében.

Macron a rendezvényen méltatta Szudán demokratikus átalakulását, amely szerinte példát mutathat az egész térség számára.

Az Egyesült Államok december közepén levette Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról, amelyre 1993-ban tette fel.

A kartúmi vezetés számára rendkívül fontos eredmény, hogy az ország lekerült erről a lajstromról, hiszen Omar el-Besír korábbi elnök keménykezű irányítása alatt nemzetközileg elszigetelődött, gazdasága pedig összeomlott. Besírt 2019 tavaszán puccsal megbuktatták, azóta Szudánt egy katonákból és civilekből álló átmeneti kormány vezeti.

A címlapfotó illusztráció.