×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Izraeli-palesztin harcok: Biden és Erdogan is megszólalt, egyikük igen kemény volt

 

Telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A feszültség április közepén újult ki Izrael és a Hamász között.

Támogatja az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet közötti tűzszünet létrejöttét – jelentette ki hétfőn Joe Biden amerikai elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint az elnök ismét leszögezte, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie magát a válogatás nélküli rakétatámadásokkal szemben. Biden üdvözölte az erőszak kezelése és a Jeruzsálem körüli nyugalom érdekében tett erőfeszítéseket. Ugyanakkor arra ösztönözte Izraelt, hogy mindent tegyen meg az ártatlan civilek védelme érdekében.

A két vezető megvitatta Izrael katonai műveleteinek haladását a Hamász és más gázai terrorista csoportok ellen” – áll a Fehér Ház tájékoztatásában.

Az amerikai elnök a telefonbeszélgetés során kiemelte, hogy az Egyesült Államok a tűzszünet érdekében együttműködik Egyiptommal és más partnerekkel.

A két vezető megállapodott abban, hogy ők és kollégáik szoros kapcsolatban maradnak.

A feszültség április közepén újult ki Izrael és a Hamász között, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, akik tiltakoztak ez ellen. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza mecsetnél, a palesztinok emiatt is tiltakoztak.

A Hamász múlt hétfőn kezdte rakétákkal támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.


Erdogan élesen bírálta Ausztriát, mert szolidaritást vállalt Izraellel

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn éles szavakkal bírálta Ausztriát, amiért szolidaritást vállalt Izraellel a zsidó állam és a radikális iszlamista Hamásszal kialakult konfliktusban.

Elátkozom az osztrák államot, amely izraeli zászlókat függesztett ki a kancellár hivatalára. Egy terrorista ország zászlóinak kifüggesztése az állami intézményekre egyet jelent a terror támogatásával. Ausztria biztosan azt akarja, hogy a muszlimok fizessék meg az árát annak, hogy népirtást követett el a zsidókkal szemben” – hangoztatta Erdogan, akit a CNN Türk állami televízió idézett. Hozzátette, hogy a többi ország, amely támogatásáról biztosította Izrael Gázai övezetben folytatott tevékenységét, „olyanként fog bevonulni a történelembe, aki segítséget nyújtott gyerekek lemészárlásához”.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Alexander Schallenberg külügyminiszter pénteken elítélték a Gázai övezetből Izrael területét érő rakétatámadásokat és

szolidaritásuk jegyében izraeli zászlókat vontak fel a kancellár hivatalának és a külügyminisztérium épületére. Schallenberg ezt Ausztria terrorizmussal szembeni következetes kiállásával indokolta.

Az Európai Unió terrorszervezetként tartja nyilván a Gázai övezetet irányító Hamászt.

Az ankarai külügyminisztérium a nap folyamán elutasította Karl Nehammer osztrák belügyminiszter Törökországot bíráló kijelentéseit. Nehammer hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Ankara dicstelen szerepet játszik az izraeli-palesztin konfliktusban tovább mérgesítve az amúgy is kiélezett helyzetet.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint hétfőn este Libanon felől hat lövedéket lőttek ki Izrael északi részére, de ezek nem jutottak túl a határon. A történtek miatt légvédelmi riadót fújtak Izrael északi településein. A zsidó állam tüzérségi csapással válaszolt.

Libanoni biztonsági források szerint a lövedékeket Izrael ellen az arab ország déli részéről indították. Hozzátették, hogy az izraeli tüzérség nagyjából 22 lövéssel válaszolt.

Egyelőre nincsenek jelentések károkról, illetve esetleges áldozatokról.

Megfigyelők szerint a történtek nem is jelzik egy újabb front nyitását az elmérgesedő izraeli-palesztin konfliktusban.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között. A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ BT-t is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget.

A címlapfotó illusztráció.