×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Marsjárót kap születésnapjára saját szervezetétől a Kínai Kommunista Párt

 

Rendhagyó ajándékkal kedveskedett a Kínai Nemzeti Űrügynökség az idén július 23-án századik születésnapját ünneplő Kínai Kommunista Pártnak: egy Mars-roverrel, amely korábban sikeresen landolt a vörös bolygón.

Kommunizmus ide vagy oda, a hagyományok és jelképek bűvöletében élő ázsiai ember látásmódja, ízlése tükröződik a jármű elnevezésében is. Mint arról a CNN honlapján beszámolt, Csu-Zsung, az ókori kínai mitológiában a tűz istene nevét viseli a marsjáró, melynek szombat hajnali sikeres landolását az egész ország lázasan ünnepelte.

Az amerikai hírtelevízió kiemeli:

nemcsak azt demonstrálta ez a pillanat, hogy a távol-keleti gigaállamnak milyen képességei vannak az űrtechnológiát illetően, hanem azt is, milyen messzire jutott Kína az elmúlt évszázadban.

 

A CNN honlapjának cikke már-már elégikus hangnemben emlegeti a Május negyedike mozgalom születését, amely „két évvel később utat nyitott a Párt születésének”. Az 1919 májusában szerveződött mozgalom, amelyet a CNN így interpretál: „hazafias kínai diákok és értelmiségiek összefogtak a tudomány és a demokrácia érdekében, hogy megmentsék a gyenge és megosztott országot a nyugati hatalmak kezéből”, éppen nem hazafias, hanem internacionalista mozgalom volt.

A nem várt ellenhatás

Noha a mozgalom nagy befolyást gyakorolt a politikára, akkoriban sok értelmiségi ellenezte a hagyományok elleni üzenetét, és sok politikai szereplő meg is tagadta ennek hirdetését. Csang Kaj-sek, mint nacionalista és konfuciánus, ellenezte a Május negyedike mozgalom hagyományrombolását, mint antiimperialista, szkeptikus volt a nyugati befolyással, ötletekkel és irodalommal szemben. Ő és Szun Jat-szen bírálta a május negyedike mozgalom értelmiségi vezetőit az ifjúság erkölcsi megrontásáért és lezüllesztéséért.

Ismert: a mozgalom az 1919. május 4-én, Pekingben tartott diáktüntetésekből bontakozott ki és országos méretűvé szélesedett. Szintén ismert tény, hogy a két évvel később megalakult, és

a CNN általa csak „A párt”-ként emlegetett szélsőbaloldali politikai alakulat azonos azzal a kommunista párttal, amely a mai napig fel nem tárt vérengzést hajtott végre a tüntető diákok ellen a pekingi Tienanmen téren 1989 június 3-án.


A fejlett kínai űrtechnológia perspektíváit felvázoló cikk utal arra, hogy a kínai-amerikai közös űrkutatást felrúgva az Egyesült Államok akaratlanul is maga késztette Kínát, hogy lépéseket tegyen vezető űrhatalommá válása felé.

A címlapfotó illusztráció.