×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

„A kvóta egy politikai pamflet” – Ha egy ország meg akarja védeni magát, nem foglalkozik a migránskvótával

 

Mintegy 60–70 ezer bevándorló áll készen arra Líbiában, hogy akár azonnal útnak induljon a tengeren keresztül Európa felé. A Földközi-tenger középső vidékén továbbra is Lampedusa szigete az elsődleges célpont, Afrika nyugati részén pedig a Kanári-szigetek. Sem az olasz, sem a spanyol kormány nem lép fel jelenleg erőteljesen a bevándorlással szemben. Európai uniós megoldást szeretnének, immár hat éve.

A turizmus miatt aggódik Lampedusa vezetése, és Salvatore Martello polgármester azt szeretné, ha az embereknek nem az jutna eszébe, hogy az olasz sziget egy migrációs hotspot, hanem az, hogy egy népszerű turisztikai célpont.

Az utánpótlás azonban folyamatosan érkezik dél felől, csak a múlt hétvégén kétezer migráns kötött ki Lampedusán, a napokban pedig újabb csoportokra számítanak. Afrika felől ugyanis továbbra is aggasztó hírek érkeznek.

Líbiában jelenleg a becsült adatok szerint legalább 900 ezer migráns várakozik. Ebből mintegy 60 ezren már elérték a tengerparti területeket, és bármikor elindulhatnak Olaszország irányába

– írta néhány napja a V4NA.

A nemzetközi hírügynökség emlékeztetett arra is, hogy Mario Draghi miniszterelnök már rendkívüli konzultációt hívott össze a helyzet kezeléséért felelős miniszterekkel, hogy kitalálják, hogyan kezeljék az újabb migránshullámot.

Nem csak az olasz partoknál élők érzik úgy, hogy egyedül maradtak a migráció terhével.

A szárazföldi útvonalakon is egyre aktívabbak a migránsok, így a magyar határ szerb oldalán élők is aggódnak.

Magyarország déli határánál is nő a nyomás. Szombaton 300 migránst fogtak el vagy állítottak meg a hatóságok. Vasárnap a teljes határszakaszon: Baranya megyében, Csongrád-Csanád megyében és Bács-Kiskun megyében állítottak meg határsértőket a rendőrök.


Újrakezdődik a migrációs vita Európában, ha megnyílnak a határok

Ha példaként vesszük, hogy járvány idején még Szlovákiába sem egyszerű átmenni Magyarországról, akkor láthatjuk, hogy védekezni lehet, hiszen ezt bizonyította a járvány. Egyszerűen „a brüsszeli politika nem akarja megoldani a helyzetet, nem akarja megvédeni Európát” – mutatott rá Földi László biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Úgy fogalmazott, nem az a probléma, hogy jöhetnek-e Európába bevándorlók, és letelepedhetnek-e azok, akik egyébként integrálódni szeretnének a világunkhoz, kultúránkhoz. Hanem az, ahogyan ez történik, az teljességgel elfogadhatatlan, és minden eszközzel meg kellene akadályozni.

Ezek az emberek törvénytelenül érkeznek egy törvényesen megközelíthető országba. A politika abszolút felelős a kialakult helyzetért

– hangsúlyozta. Ráadásul nemcsak a koronavírus-fertőzés a probléma a migránsoknál, hanem más, európaiak által ismeretlen betegségek is, amelyek ellen nem lehet megfelelően védekezni.


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.

Az illegális migránsok szétosztására új megállapodást kezdeményezett az Európai Unió tagállamai között a római kormány a kialakult helyzet miatt.

A kvóta egy politikai pamflet.” Ha egy ország meg akarja védeni magát, akkor nem foglalkozik a kvótával, hanem egyszerűen nem enged be illegálisan embereket. Fel sem kellene merülnie, hogy kvótaszerűen szétosszák az illegálisan érkezőket – emelte ki.

Ha ez így folytatódik, az EU a saját sírját ássa meg, és darabjaira fog esni. Egyre több ország látja be, hogy nem működik az emberek beengedése” – hangsúlyozta Földi László.


Többek között Olaszországban Lampedusát azért is árasztják el a migránsok, mert Európa olyan részén fekszik, amely már közel van az Európai Unióhoz” – mutatott rá Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.


Az olasz miniszterelnök, Mario Draghi javaslata a migrációs kérdés megokdására az volt, hogy az európa uniós országok fogadják be a migránsokat. „Olaszországnak haditengerészete, csendőrsége, rendőrsége van. Miért nem tudják megállítani a migránsokat?” – tette fel a kérdést az szakértő.

Olaszország felhívására, mely szerint az uniós országok fogadják be migránsokat,

csak négy ország válaszolta azt, hogy hajlandó lenne: Spanyolország, Franciaország, Portugália és Románia.

Draghi szerint a közelgő EU-csúcs azért nem lesz sikeres, mert közelednek a német választások, és Berlin nem szorgalmazza, hogy migránsokat fogadjon be az ország, mert az a párt, amelyik ezt kezdeményezi, a választásokon nagy valószínűséggel rosszul szerepel majd.

A címlapfotó illusztráció.