Feszült a hangulat Dél-Karolinában, miután elektrosokkal és paprika spray-jel ártalmatlanították az egyik rabot

 

Zavargásoktól tartva polgárjogi aktivisták nyugalomra intettek Dél-Karolinában, miután nyilvánosságra került egy videó egy skizofréniával kezelt afroamerikai férfit ért bántalmazásról, aki az eljárásban életét vesztette.

Csütörtökön a dél-karolinai Charlston megyei ügyészség nyilvánosságra hozott videófelvételein látható, ahogy megpróbálják a cellájából kihozni Jamal Sutherlandet a hatóságok. Először paprikaspray-t, majd utána sokkolót vetnek be ellene. A mentális problémákkal küzdő 31 éves férfi másnap rendőrségi őrizetben életét vesztette.

Sutherlandet bipoláris rendellenességgel és skizofréniával kezelték a megye egyik egészségügyi intézményében. Január 4-én, a halála előtti napon letartóztatták, mert bántalmazta a személyzet egyik tagját. Őt és egy másik pácienst harmadfokú testi sértéssel vádolták meg.


Másnap vitték volna a bírósági meghallgatásra, de ellenkezett, és ezután vetettek be kényszerintézkedést a seriff emberei – olvasható a New York Times összefoglalójából, ahol részletesen beszámolnak a mentálisan sérült férfi kálváriájáról.

Megszólalt Dél-Karolina állam egyik demokrata párti szenátora, aki szerint a hatóságok nem voltak megfelelően kiképezve a hasonló esetek kezelésére. „A videó olyan kérdésekre világít rá, amelyekkel foglalkozni kell” – fogalmazott Marlon E. Kimpson.