Több száz rendőr három napi hajtóvadászat után elfogta a brutális kettős gyilkosság elkövetőjét

 

Harmadik napja folytatott hajtóvadászatot pénteken több mint 350 csendőr egy kettős gyilkosság elkövetője ellen a Francia-középhegységben. A férfi péntek este megadta magát.

„A férfi, akit kedd reggel óta kerestünk Gard megyében, megadta magát” – jelentette be a Twitteren Gérald Darmanin belügyminiszter.


A 29 éves Valentin Marcone kedden lelőtte a főnökét és egyik kollegáját Plantiers nevű település fűrésztelepén, ahol dolgozott, és ahonnan elbocsátották.

A fegyverviselési engedéllyel rendelkező sportlövész a kettős gyilkosság után bemenekült a Cévennes-hegységben található településhez közeli erdőbe. A csendőrség a Párizsból érkezett elitalakulatokkal együttműködve egy 225 négyzetkilométeres körzetben próbált a férfi nyomára bukkanni. Munkájukat helikopterek és hőkamerával felszerelt drónok is segítették.

Valentin Marcone-t este fél 8 órakor Saint-Marcel de Fontfouillouse település temploma közelében vették őrizetbe.

Arnaud Browaeys, a hajtóvadászat parancsnoka sajtótájékoztatóján elmondta: a gyanúsított a rendőri erők nyomásának köszönhetően adta meg magát, az előállításkor nem tanúsított ellenállást, csak annyit mondott: „elnézést kérek".

A tájékoztatás szerint a férfi terepszínű egyenruhát viselt, kimerült volt, nem volt nála fegyver. Nem sokkal azelőtt, hogy megadta magát, a csendőrség megtalálta a búvóhelyét az erdőben.

„Feltehetően érezte, hogy körbezárták, nem maradt menekülési lehetősége" – mondta a parancsnok.

Péntekre virradó éjjel több hitelesnek tűnő jelzést is kaptak a nyomozók a környéken lakóktól, de azok végül nem vezettek eredményre, így a keresés folytatódott tovább.

Három nappal a tragédia után a rendőrség egyre több részlettel rendelkezik az elkövetőről, akinél feltételezhetően több fegyver is volt.
A férfi házas és egy egyéves kislány apja, kiváló lövész, de nem vadász, a családja szerint az volt az álma, hogy csatlakozik a hadsereghez.

„Sportlövő volt, de soha nem vett részt a helyi vadászatokon, magányos, nem igazán társasági ember" - mondta Claude Legrand, a Gard megyei vadászok alelnöke. „Magányos farkas, aki Rambót akar játszani, és sajnos jól is lő" – tette hozzá.

A rendőrség eleinte nem tette közzé a férfi személyazonosságát. Csütörtökön azonban már tanúkat is kerestek a nyomozók, ezért egy fotót is közöltek a szökésében lévő férfiról. A csendőrség kérésére az elkövető apja a rádiók és a televíziók által sugárzott üzenetben kérte a fiát, hogy adja meg magát.