Maszkos „járványszobrot” kapott egy katedrális

 

Kőből kifaragott maszkos szobrot helyeztek el egy angliai katedrálisban, ami fontos emlékeztető lesz az elkövetkező évszázadok során az elmúlt év eseményeiről.

Az angliai Hertfordshireben található St. Albans székesegyház Nagy-Britannia legrégebbi helyszíne a keresztény istentiszteleteknek. A katedrális a keresztény vértanú, Albán, Nagy-Britannia első szentje temetkezési helyére épült, és az építkezés a 11. században vette kezdetét – tudhattuk meg a LiveScience hírportál cikkéből.

A székesegyházhoz 1350-ben hozzáadott felújított szentély Amphibalus ókeresztény szent tiszteletére épült.


A szentély felújítását még a koronavírus-járvány kitörése előtt, 2019-ben kezdték meg, és a nemrégiben felújított szentély most kapott egy maszkos szobrot is, ami a koronavírus-járványra emlékeztet.

Ez az apró kis alak Szent Amphibalus szentélyének sarkán fontos emlékeztető lesz az elkövetkező évszázadok során az elmúlt év eseményeiről” – írta Twitter-oldalán Abi Thompson tiszteletes, a St. Albans dékánhelyettese.

Szent Albán a harmadik században élt, és kivégezték, miután segített Amphibalusnak – egy keresztény papnak – elmenekülni a római hatóságok elől. A székesegyház honlapja szerint a rómaiak később elfogták és megölték Amphibalust.

A legenda elmeséli, hogy Alban csodákat tett a kivégzése során – írja a British Library. „Amikor Albant lefejezték, hóhérjának szemei ​​kiestek” – olvasható egy beszámolóban egy 13. századi kéziratban.

A 16. századi angol reformáció során sok ilyen szentély megrongálódott vagy elpusztult, ide tartoznak a Szent Albans szentélyek is. Ezen szentélyek törött darabjaira egy székesegyház 1872-es restaurálása során került sor, és az 1900-as évek elején rekonstruálták őket. De míg az 1990-es években St. Albans szentélyét teljesen átépítették, St. Amphibalus szentélye továbbra is meglehetősen elkeseredettnek látszott.

A kegyhely megóvása 2019 júniusában kezdődött, amelynek középpontjában a hiányzó elemek új kőből történő helyreállítása állt, de a projekt munkáját 2020-ban rövid időre felfüggesztették a világjárvány miatt.

Az eredeti köveknek csak mintegy 55 százaléka maradt meg, ami a restaurátoroknak „igazán izgalmas lehetőséget adott az új faragáshoz

– írták a munkát végző Skillington Workshop képviselői.

A faragók a középkori szentélyt egy kifejezetten modern kori vonással egészítették ki: egy maszkot viselő arccal, ami a szentély világjárvány idején történő restaurálásának emlékét őrzi.

Címlapfotó: Twitter.com