×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Zöld lámpát kapott a mohi atomerőmű harmadik blokkja

 

A szlovák atomenergiafelügyelet (UJD) csütörtökön engedélyezte a mohi atomerőmű harmadik reaktorblokkjának üzembe helyezését. Az osztrák klímavédelmi ügyekért is felelős technológiai minisztere élesen bírálta a döntést.

A hatóság egyben engedélyeket állított ki a radioaktív hulladékok, így a kiégett nukleáris fűtőelemek kezelésére, valamint az építmény idő előtti használatbavételére.

Az UJD mindenkit biztosított arról, hogy az engedély kiadását a bevett szabványokat meghaladó, átfogóan elvégzett vizsgálati, elemző és ellenőrző tevékenység előzte meg.

Leonore Gewessler, a szomszédos Ausztria klímavédelmi ügyekért is felelős technológiai minisztere ugyanakkor élesen bírálta a szlovák atomenergiafelügyelet döntését, amelyet – mint fogalmazott – tüzetesen megvizsgálnak.

Az osztrák zöldpárti politikus hangsúlyozta, hogy a mohi atomerőmű harmadik reaktorblokkja „többször is felkeltette a sajtó figyelmét az építés során jelentkező súlyos hiányosságok miatt”

„Semmi esetre sem szabad az erőművet üzembe helyezni, amíg nem oszlatták el a biztonsági aggályokat” – tette hozzá.

Gewessler kiemelte, hogy az ügyben felveszi a kapcsolatot szlovák kollégájával.

„A mohi atomerőmű nem jelenthet veszélyt Ausztria számára” – hangsúlyozta.

A Global 2000 környezetvédelmi szervezet felelőtlennek nevezte az osztrák határtól nagyjából száz kilométerre található, 1985 óta épülő létesítmény üzembe helyezésére vonatkozó engedélyt.

A 471 megawatt teljesítményű hármas számú reaktorblokk Szlovákia energiaigényeinek nagyjából 13 százalékát fogja fedezni. Elképzelések szerint északi szomszédunk ezzel önellátóvá válik az energiatermelés terén.

Az atomerőművet üzemeltető SE vállalat szerint a hármas számú reaktorblokkot ténylegesen még az év vége előtt üzembe helyezhetik, míg a négyes számút 2023-ban. Eredetileg ezek használatba vételét 2021-re, illetve 2013-ra tervezték, de az építési munkálatok lezárását ismételten elhalasztották.

A legfrissebb adatok szerint a mohi atomerőmű befejezésére 6,8 milliárd eurót (mintegy 2400 milliárd forint) költ a szlovák állam. Korábban még alig 3 milliárd euróval (1000 milliárd forint) terveztek.