Vontatottan halad az oltás Franciaországban

 

Nem enyhül a járvány Franciaországban. A héten volt olyan nap, amikor még mindig több mint 20 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Szakértők ezt a lassú oltási kampánnyal magyarázzák. Jelenleg a lakosság mindössze nagyjából 12 százaléka kapta meg az oltás mindkét dózisát, alig több mint negyede pedig az elsőt – hangzott el az M1 Híradójában.


A követeléseiket sorolták az egyik francia kórház intenzív osztályának dolgozói. Az orvosok és ápolók egyebek mellett jobb munkakörülményeket, és magasabb fizetést szeretnének.


Franciaországban továbbra is tombol a koronavírus járvány, a héten volt olyan nap, hogy több mint 20 ezer új fertőzöttet regisztráltak, ezért még mindig jelentős teher nehezedik a kórházakra.

Pedig a franciák az elmúlt fél évben gyakorlatilag karanténban éltek, és nagyon sok korlátozás még most is érvényben van. Bő tíz nappal ezelőttig még nem mehettek az otthonuktól 10 km-nél messzebbre, és más megyékbe sem utazhattak.

Mindeközben a kevés vakcina miatt lassan haladnak az oltással is.

Franciaországban jelenleg ugyanis csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal lehet oltani, a kormány ragaszkodna is ehhez, de az önkormányzatok már mozdulni szeretnének.

Nizza városa nemrég fel millió orosz vakcinát foglalt le.

Eddig ugyanis a lakosság mindössze nagyjából 12 százaléka, 8 millió 800 ezer ember kapta meg az oltás mindkét dózisát, a franciák alig több mint negyede pedig az elsőt. Csak a héten kezdték el oltani azokat az 50 év felettieket, akik eddig semmilyen orvosilag igazolt betegség miatt nem szerepeltek elsőbbségi listán.

Franciaországban a tervek szerint csak a jövő héttől nyithatnak ki újra az éttermek, bárok, de rendkívül szigorú feltételek mellett. Csak a teraszokon fogadhatnak vendégeket, és csak minden második székre ülhetnek, egy asztalnál pedig legfeljebb hatan lehetnek.

A jövő héttől nyithatnak ki a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a múzeumok, a mozik és a színházak is. Az éjszakai kijárási tilalom kezdete pedig a mostani 7 óra helyett, kilenc órára módosulhat.

Szakértők szerint ilyen feltételek mellett csak a vendéglátósok fele fog kinyitni, egyrészt azért, mert többségüknek nincs terasza, de ha van, sokaknak akkor sem éri meg fele kapacitással működni, ráadásul úgy, hogy az éjszakai kijárási tilalom miatt órákkal korábban be kell majd zárniuk, mint szeretnének.