Nem tudják eldönteni az olaszok, hogy a bor vagy a habzóbor fontosabb

 

Az Európai Bizottság elutasította olasz bortermelők kérelmét, miszerint hígítanák a bort, hogy csökkentsék annak alkoholtartalmát. A bizottságnak nincs tudomása ilyen javaslatról – jelentette ki egy szóvivő kedden Brüsszelben. Megerősítette viszont, hogy folynak a tárgyalások a borra vonatkozó uniós szabályozás korrekciójáról.

Az alacsony alkoholtartalmú habzóborok fontos piaci lehetőséget jelentenek az EU-ban, és az ilyen italok iránti kereslet jelentősen megnőtt az utóbbi években. Ezért a bizottság 2018-ban javasolta a borra vonatkozó jogi szabályozás kiigazítását – tette hozzá a szóvivő.

A borra vonatkozó előírások korrekciójáról jelenleg is tárgyalnak a tagállamok az Európai Parlamentben.


Olaszországban a múlt héten arról cikkeztek a lapok, hogy Brüsszel az „európai polgárok egészségének javítását célzó cselekvési terv” részeként lehetővé teszi a borok alkoholtartalmának befolyásolását ásványvíz hozzáadásával.

Ez ellenállási hullámot váltott ki egyes olasz bortermelőknél, még Stefano Patuanelli agrárminiszter is tiltakozott.

A Coldiretti Mezőgazdasági Egyesület szerint a bor vízzel történő hígítása „alkalmas a fogyasztók megtévesztésre”.

Olaszország világelső a borexport volumenét tekintve, 2020-ban az export 11 milliárd eurót tett ki.

A címlapfotó illusztráció.