Káoszt okoztak a hackerek: üzemanyagpánik, autósorok a benzinkutaknál – Bidenék ismét csődöt mondtak

 

Pánikvásárlásokat s ennek következtében üzemanyagár-emelkedést váltott ki az Egyesült Államok nyugati felének több államában a déli területeket a keleti partvidékkel összekötő Colonial Pipeline leállása.

A kulcsfontosságú vezetéken hackertámadás miatt függesztették fel a szállítást. A csővezeték a Mexikói-öböl partvidékétől a New York Cityig szállítja az üzemanyagot. A csővezetéktől leginkább függő államok közé tartozik Alabama, Georgia, Tennessee , valamint Észak- és Dél-Karolina.

Ez a legnagyobb teljesítményű üzemanyag-vezeték, mely a keleti part üzemanyag-ellátásának mintegy 45 százalékát biztosítja. A leállást egy múlt pénteki, hackerek által indított kibertámadással indokolja az üzemeltető – tudósít a Fox News.


 

A támadást egy zsarolóvírussal hajtotta végre a Dark Side (Sötét oldal) nevű csoport, mely nagy mennyiségű (mintegy 100 GB) adatot szerzett meg, és azokért váltáságdíjat követelt azzal fenyegetőzve, hogy közzéteszi az információkat.

A Colonial Pipeline ezután megkezdte a szállítások leállítását, ez vasárnaptól érződött az ellátórendszerben. Pánikvásárlás kezdődött, az első hullámban több államban több mint 1000 benzinkút maradt üzemanyag nélkül.

„Rosszabb, mint egy hurrikán”

Autósok hosszú sorait torlódtak fel a floridai, észak-karolinai és georgiai benzinkutaknál. Kedd estére autósorok alakultak ki a kutaknál, a kialakult állapotok a Fox News szerint az 1970-es évek eleji „arab” (tulajdonképpen az Egyesült Államok által, gazdasági vetélytársainak letörésére kiprovokált – a szerk.) olajembargó időszakát idézik.

Az American Airlines közölte, hogy egyes távolsági járatokhoz leszállási pontokat, „megállókat” jelöl ki, hogy a repülőgépek újra feltankolhassanak üzemanyaggal.

Kormánytisztviselők több olyan ideiglenes intézkedést hoztak, amelyek időlegesen felfüggesztik a szigorú környezetvédelmi szabályokat az ellátás érdekében. Biztosították továbbá a lakosságot, hogy nincs ok a riadalomra.


A lakosság ezt nem így éli meg: a cbsnewsnak nyilatkozva a floridai Pensacolában élő Danielle Charles úgy fogalmazott, hogy a helyzet rosszabb, mint egy hurrikán.

A Biden-kormányzat kapkodva, csekély hatásfokkal reagált a történtekre. Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter végül bejelnetette: a csővezeték nagy része hétfőtől manuális irányítással folytatta működését, és a Colonial várhatóan a hét végére újraindul. A politikus hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy benzinhiány állt volna elő, hanem ez egy ellátási válság, és a dolgok hamarosan normalizálódnak.

A címlapfotó illusztráció.