Avignoni rendőrgyilkosság: azonosították a „fiatalokat”

 

Ilias A. és Ayoub A. – mindkét név tipikusnak mondható az észak-afrikai származású, muszlim bevándorlók köreiben – mindent tagad. A meggyilkolt rendőr, Eric Masson egy hosszabb ideje tartó támadás-sorozat újabb áldozata.

Sikerült azonosítani a francia rendfenntartó erők elleni, az utóbbi időszakban rendszeresnek mondható, halálos kimenetelű támadások egyik legújabb áldozata, a május 5-én megölt Eric Masson 36 éves őrsparancsnok feltételezhető gyilkosait – számolt be a Le Figaro.

Azt követően, hogy hétfőn Gérald Darmanin belügyminiszter bejelentette: négy embert vett őrizetbe a francia rendőrség a múlt heti avignoni rendőrgyilkossággal összefüggésben, köztük a feltételezett elkövetőt, most megölt Eric Masson kollégája segítségével sikerült a kört két gyanúsítottra szűkíteni. Darmanin korábban kijelentette, hogy a fiatalokból álló kisebb csoportot, az illegális bevándorlás ellen és a közbiztonság érdekében a rendőrséggel egyeztetve fellépő, hazafias érzelmű Génération Identitaire-t látja a köztársaságra irányuló, legnagyobb veszélynek.

A tragédia múlt hét szerda este történt Avignonban.

A rendőrt akkor gyilkolták meg, amikor társaival együtt ismert kábítószer-elosztó helyen razziáztak.

A helyszínen tartózkodók igazoltatása közben egy férfi többször rálőtt a 36 éves Eric Massonra, aki a helyszínen meghalt. A többi rendőr visszalőtt, de nem sikerült az elkövetőt előállítaniuk, miután az rollerral elmenekült. A rendőrség azóta kereste nagy erőkkel.

Az elkövetőt és a segítőjét több napja megfigyelték, egy avignoni lakótelepi ház pincéjében bujkáltak. A gyanúsított és segítője Spanyolországba akart elmenekülni, amikor az autópályán előállították.

Ilias A. és Ayoub A. akiket a radikális baloldali lap, Le Monde „fiatalokként” mutat be, tagadják a rendőrgyilkosságban való részvételüket.

A címlapfotó illusztráció.