×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Véglegesen összedőlt a Sinopharm vakcina elleni hadjárat

 

Azzal, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken globális jóváhagyást biztosított a Sinopharm vakcina számára, véglegesen összedőlt a kínai oltóanyaggal szembeni liberális propagandahadjárat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos ülésének szünetében.

A politikus magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, a WHO jóváhagyásával, illetve a G20-as országok közelgő globális egészségügyi csúcstalálkozóját megelőzően új helyzet állt elő a világjárvány elleni küzdelemben.

Innentől kezdve a Sinopharm oltóanyagával szembeni, illetve a Sinopharm vakcinát használó országok elleni hadjáratnak ideje véget vetni, és véget vetni annak a rendkívül felelőtlen politikának, amivel megpróbálták emberek tíz- és százezreit elbizonytalanítani az oltások felvételétől – mondta Szijjártó Péter.

A WHO döntése világosan mutatja, hogy azok döntöttek helyesen az elmúlt hónapokban, akik nem ideológiai, vagy geopolitikai kérdésként tekintettek a kínai oltóanyagra, hanem úgy, mint ami: vagyis emberéletek megmentésére alkalmas eszközként” – fogalmazott.

A WHO döntése komoly zavart kelt Brüsszelben, a jóváhagyással szemben azonban nem lehetséges érvelni

– tette hozzá. Kiemelte, a kínai vakcina segítségével Magyarországon az elmúlt hónapokban sok százezer ember életét sikerült biztonságba helyezni.

Kizárólag az oltás jelent megoldást

Kizárólag az oltással lehet megvédeni az emberek egészségét. Mindazok, akik az elmúlt hónapokban az oltóanyagok ellen hergeltek, emberéleteket tettek kockára – húzta alá. Hozzátette: a szerződések szerint még további 1,7 millió adag Sinopharm-vakcina érkezik még Magyarországra.

Az oltóanyagellátottsággal összefügében azt mondta, a keleti partnerségben részt vevő államok, és a Nyugat-Balkán országai sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint az Európai Unió.

Magyarország felelősségteljes szomszédságpolitikát folytatva, a Lengyelország segítségével összegyűjtött oltóanyagokat légiúton szállítja a keleti partnerországok számára.

A Nyugat-Balkán esetében Magyarország egyebek mellett a migráció megállításán dolgozó észak-macedón határőrség minden tagjának beoltásához elegendő, legkevesebb hatezer vakcinát biztosít – közölte.

Bejelentette azt is, hogy kedd hajnalban újabb 200 ezer adagos Szputnyik V orosz oltóanyagszállítmány érkezik Magyarországra. Az oltóanyagok a korábban első adaggal beoltottak ismétlő oltásához szükséges készletet biztosítják majd.

A kedd hajnalban érkező oltóanyagok az Oroszországgal kötött, vakcinabeszerzésről szóló szerződések utolsó, maradéktalan szállítmánya. Ha Magyarország nem vásárolt volna Szputnyik-vakcinát, illetve, ha Oroszország nem szállított volna a megállapodásnak megfelelően, akkor egymillióval kevesebb magyar ember kaphatott volna védőoltást – tette hozzá Szijártó Péter.

A versenyképességnek és a környezetvédelemnek kéz a kézben kell haladnia

Magyarország komolyan veszi, hogy a versenyképességnek és a környezetvédelemnek kéz a kézben kell haladnia, viseli a felelősséget azért, hogy a következő nemzedékek számára élhető bolygót hagyjon hátra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A politikus a John Kerryvel, az Egyesült Államok különleges klímamegbízottjával a környezetvédelem globális kérdéseiről, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem témájában videókapcsolaton keresztül tervezett megbeszéléssel kapcsolatban magyar újságíróknak elmondta: Magyarország viseli annak a felelősségét is, hogy az európai ipart ne lehessen leépíteni, illetve versenyképtelenné tenni.

Fontos, hogy ne engedjünk a nukleáris energiával kapcsolatban Brüsszelből érkező nyomásnak. Ki kell tartani az igazság mellett, ugyanis a nukleáris energia tiszta, biztonságos és olcsó módja az energia előállításárnak” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Ellent kell állni a nukleáris energia használata elleni nyomásgyakorlásnak – jelentette ki. Ha a magyar energiamix nukleáris lábát kiütnék, akkor Magyarországon „nem tudnánk tovább csökkenteni a károsanyag-kibocsátásunkat, nem tudnánk még tisztább környezetet teremteni, nem tudnánk megvédeni a rezsicsökkentés vívmányait sem” – mondta.

Magyarország a környezetet kímélő gazdasági növekedés bajnoka, nemcsak azért, mert az európai uniós országok közül elsőként ratifikálta a párizsi klímamegállapodást, hanem azért is, mert úgy tudta növelni gazdasági teljesítményét, hogy közben csökkentette a károsanyag-kibocsátást. A koronavírus-világjárványt megelőzően mindössze 21 ilyen ország volt a világon, köztük Magyarország – emelte ki Szijjártó Péter.

A címlapfotó illusztráció.