Tüntetők támadták meg az iráni konzulátust

 

Tüntetők megtámadták az iráni konzulátust a dél-iraki Kerbala városban, miután ismeretlen fegyveresek a hétvégén agyonlőttek egy ismert kormányellenes aktivistát, majd merényletet követtek el egy újságíró ellen is – jelentette a helyi sajtó hétfőre virradóra.

A feldühödött demonstrálók vasárnap behatoltak a diplomáciai képviselet területére, és felgyújtották az épület egyes részeit, illetve az őrbódékat.

A biztonsági erők éles lőszerrel tüzet nyitottak a tömegre, szemtanúk szerint legkevesebb tíz ember megsebesült.

Több más városban is tiltakozások voltak, a tüntetők utakat torlaszoltak el és autógumikat égettek.

Iháb Dzsavád iraki reformpárti aktivistát szombaton lőtték le ismeretlen elkövetők Kerbalában a háza előtt. Több hasonló támadást elkövettek az utóbbi időben az országban,

sokan iráni támogatású milíciákat vádolnak a gyilkosságokkal.

A férfi a 2019 októberében rendezett kormányellenes tüntetések egyik szervezője volt, hangosan bírálta Teherán iraki befolyását és az iráni támogatású fegyveres csoportok jelenlétét az országban.

Kevesebb mint 24 órával később, vasárnap Ahmed Hasszán újságíró ellen is merényletet követtek el Dívánijja városhoz közeli otthona előtt, a sajtóhírek szerint hangtompítós pisztolyokkal felfegyverzett támadók több lövést leadtak rá, és két golyó a fején, egy a vállán találta el. Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy a férfi intenzív osztályon van.

A címlapfotó illusztráció.