×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Özönlenek a migránsok az olasz szigetre

 

Több mint 1400 migráns érkezett az olasz Lampedusa szigetére a hétvégén. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint 2021 első fél évében több mint 8000 ember érkezett Olaszországba és 65 000 Máltára.

 

Lampedusán újraindult a migrációs folyamat. Az elmúlt hetekben több mint 700 bevándorló kötött ki a szigeten. Olasz médiaértesülések szerint most hétvégén is több mint 1400 migráns érkezett Lampedusa szigetére, és egy civil szervezet közölte, hogy további száz menekült vesztegel a máltai vizeken.

Két nagyobb hajó után, ami több mint 500 menekültet szállított a fedélzetén, több száz kisebb hajó érkezett a tunéziai partoktól 113 kilométerre lévő földközi-tengeri szigetre.

A migránsok megmentésére szolgáló forródrótot működtető civil szervezet Máltától kért segítséget öt hajó utasainak összegyűjtéséhez, több mint 400 ember szállítására.


„Jelen pillanatban három hajó tartózkodik máltai vizeke, közel egymáshoz. Egy mentési akció 231 ember életét sodorhatja veszélybe. A hatóságoknak most kell lépniük.”

Időközben a szicíliai hatóságok megújították a tengeri civil szervezeteknek a mentőhajók általi bármilyen beavatkozás tilalmát. Korábban a Sea-Watch 4 nevű hajónak egy palermói kikötőben kellett horgonyoznia hat hónapig, mivel méretéhez képest túl sok mentőmellény volt a fedélzetén.

A genfi székhelyű Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint 2015 eleje óta mintegy 530 000 illegális bevándorló érte el az olasz partokat.

A címlapfotó illusztráció.