Portói konklúzió: az unió is tudja, több vakcina kell

 

Az oltás és a gazdaság újraindítása volt a legfőbb téma az EU múlt szombati szociáis csúcstalálkozóján Portóban. Az uniós tagállami vezetők egyetértettek abban, hogy a járvány megfékezéséhez több vakcinára van szükség, Brüsszel azonban a járvány kérdését is a föderalizációnak és a nagy üzleti érdeket kiszolgáló ötletek felé tereli.

 

A portói csúcson főként az oltóanyagok szabadalmának felfüggesztéséről vitáztak Joe Biden, az Egyesült Államok elnökének korábban tett nyilatkozatára reagálva, amelyben feloldaná a vakcinák szellemi tulajdonjogát. Az intézkedés negatívan érintené a gyógyszergyárakat, de segítene a „szegény” országokon. Ferenc pápa korábban úgy reagált, szerinte a világ megfertőződött az individualizmus vírusával, amikor a piac, a szellemi értékek és a tulajdon törvényeit helyezzük a szeretet és az emberiség egészségének törvénye elé.

Emmanuel Macron francia elnök szerint az Egyesült Államoknak nem a szabadalmakkal, hanem a saját exporttilalmának feloldásával kellene foglalkoznia, Angela Merkel német kancellár pedig egyenesen ellenzi Biden javaslatát.

Ursula von der Leyen nem zárkózott el a tárgyalásoktól a szabadalmak ügyében, de felszólította a tengerentúli nagyhatalmat a magasabb számú vakcinaexportra.

Az uniós tagországok vezetői abban tökéletesen egyetértettek, hogy több vakcina kell.

Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, Magyarország kivételével jóformán csak az unión kívüli országok tudtak az oltásban gyors tempót felvenni, ami a hatékony politikai intézkedéseknek köszönhető.

Az Európai Unió vakcinabeszerzése továbbra is akadozik, aminek legnagyobb problémája a föderalizációs politika:

„Az unió további hitelfelvételeket készít elő a következő évi és azutáni harmadik és negyedik oltásra tervezett 1,8 milliárd adag Pfizer vakcina beszerzésére. Sajnos az látható, hogy Brüsszel még az ilyen elementáris válságokat is, mint a járvány, a föderalizáció és a nagy üzleti érdekeket kiszolgáló ötletek felé tereli el. Az elmaradó vakcinapolitika megteremti az ürügyet, hogy a beszerzést újabb közös hitelekkel fedezze, az adósság fedezésére pedig a közös adók kivetését tervezi.

A „lopakodó föderalizáció”

eszközét látjuk, Brüsszel célja pedig mindenből az egységes nagy piacok létrehozása” – mondta Kiszelly Zoltán.


a teljes beszélgetés itt visszahallgatható

A címlapfotó illusztráció.