×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A rezsicsökkentést és a családtámogatási rendszert kell megvédenünk az Európa jövőjéről szóló konferencián

 

Veszélyt jelent a rezsicsökkentésre és a magyar családtámogatási rendszerre, ha a Spinelli-csoport még jobban előretör Európában – nyilatkozta az M1-nek ifj. Lomnici Zoltán. A jogi szakértő az Európai Egyesült Államokért harcoló tömörülés kapcsán hangsúlyozta: céljuk a nemzetállamok megtörése. A Spinelli-csoport lehet az egyik főszereplője az Európa jövőjéről szóló konferenciának, amelyet vasárnap indított útjára az EU. A vitasorozatból a magyar kormány sem marad ki, jelezték: több és szorosabb unió helyett többpólusú, okos Európára van szükség – hangzott el az M1 Híradójában.

Legyen az Európai Unió olyan, amilyennek az Európaiak akarják – ez a célkitűzése a kontinens jövőjéről szóló konferenciának. A vitasorozat megnyitóján az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a konferencia elején nem lehet még megelőlegezni az eredményeket, de vannak olyan kérdések, amelyeknek megoldására kísérletet kell tenni.

„Sokan úgy érzik, hogy Európa túl közel van és belefolyik az életükbe. Míg mások szerint túl távoli tőlük is és a valóságtól is. Ez azonban egy lehetőség az európaiaknak, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt” – hangsúlyozta beszédében Ursula von der Leyen.

Sokak szerint a kontinens jövőjét meghatározó eszmecsere az Európai Egyesült Államok hívei, valamint az erős nemzetállamok mellett hitet tevők összecsapásának színtere.

A föderalisták leghangosabb és legbefolyásosabb képviselői az Európai Parlamentben a Guy Verhofstadt alapította, úgynevezett Spinelli-csoport. Az egykori olasz baloldali politikus nevét viselő tömörülés nem titkolt célja a nemzetállamok felszámolása.

Tagjai között a magyar baloldal EP-képviselői is ott vannak, kezdve az MSZP-s Ujhelyi Istvántól, a jobbikos Gyöngyösi Mártonon át egészen a DK-s képviselőkig, élükön Gyurcsány Ferenc feleségével, Dobrev Klárával, aki elkötelezett híve Brüsszel föderalista törekvésinek.


A Spinelli-csoport tagjainak többsége a hazájában elutasított, vagy megbuktatott politikus. Célkitűzéseik megvalósításával meg akarják törni a nemzetállamokat – nyilatkozta az M1-nek ifjabb Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője hozzátette: ehhez valószínűleg a multiktól, nagytőkétől támogatást is kapnak.

„Nincs tehát olyan, hogy rezsicsökkentés, nincs tehát olyan, hogy bankadó, nincs tehát olyan, hogy a multik megsarcolása, hanem innentől, hogy ha ez a szövetségi rendszer létrejönne, akkor egyértelműen a kisadózókra, a középosztályra koncentrálnának, és visszatérnének azok a megszorítások, amelyek európai mintára 2002 és 2010 között Magyarországon már jelen voltak” – fejtette ki.

Hozzátette: veszélybe kerülnének a magyar családok juttatásai is, mert

azt a fajta családpolitikát, amely Magyarországon van, rossz szemmel nézik az Európai Unióban.

Orbán Viktor miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy erős és sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa, a keresztény értékeken alapuló európai kultúrának elsőbbséget kell adni a kontinensen, Európa határait pedig meg kell védeni az illegális migrációval szemben.

De egyértelművé tette azt is – a legutóbb épp akkor, amikor Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel és Matteo Salvini-vel az olasz jobboldal vezető politikusával Budapesten tárgyalt – amik elfogadhatatlanok számára.

Nemet mondunk a cenzúrára, valami brüsszeli európai birodalomra, a kommunizmusra, az illegális migrációra, és az antiszemitizmusra is” – szögezte le Orbán Viktor.

Akkor közölte azt is, hogy részt vesznek az Európa jövőjéről folytatott vitában.

Az Európa jövőjéről szóló párbeszéd- és vitasorozatban nagyon fontos, hogy mindenki hallassa a hangját, ezért ez az európai szintű eszmecsere nem lehet teljes a magyar emberek véleménye nélkül” – mondta Varga Judit a közösségi oldalára vasárnap feltöltött, Európa-napi videójában.

Az igazságügyi miniszter jelezte: a következő hetekben részletesen bemutatja majd a magyar javaslatokat, amelyek egy cselekvőképes és sikeres szövetség alappilléreit fektetik le.

A címlapfotó illusztráció.