×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Az EU-ban csak Magyarországon sikerült elérni, hogy bárki azonnal oltást kaphat

 

Véget ért az uniós csúcs Portugáliában. A tagállamok – Magyarország kivételével – továbbra is vakcinahiánnyal küzdenek. Egyedül csak itthon sikerült elérni, hogy életkortól függetlenül bárki, gyakorlatilag azonnal oltást kaphat. Orbán Viktor azt mondta, az oltásokon múlik, hogy milyen ütemben lehet újraindítani a gazdaságot, ezért „egész Európában, mindenkit meg kell győzni”, hogy kérje az oltást. Reggelig Magyarországon 4 millió 261 ezren kapták meg legalább az első adagot, majdnem 2 és fél millióan a második dózist. Jó hír, hogy ismét meredekebben emelkedik a beoltottak száma – hangzott el az M1 Híradójában.


Jól halad a magyar oltási program – nyilatkozta az M1-nek György István az oltási munkacsoport vezetője. Magyarország az átoltottság terén megelőzi Európát, ahol sok helyütt még nem gondolkodhatnak az élet újraindításán, mert nem tudnak úgy oltani, ahogy szeretnének.

Minél több életet lehessen megmenteni és minél hamarabb térjen vissza az élet a rendes kerékvágásba – erről tárgyaltak a két napos csúcstalálkozón az unió állam- és kormányfői Portóban. A tanácskozás első napján késő éjszakába nyúlóan egyeztetett az Európai Tanács.

Az oltás, a gazdaság újraindítása, ez a legfontosabb téma a tanácskozáson” – jelentette ki a pénteki egyeztetést követően Orbán Viktor a közösségi oldalán közzétett videóban.

A miniszterelnök azt is mondta, örömmel fogadta mindenki az Egészségügyi Világszervezet döntését, hogy egy újabb vakcinát minősítettek biztonságosnak, és ajánlják használatra. Hangsúlyozta: az oltáson múlik minden. Egyúttal szólt arról is, hogy egyetértés van az uniós vezetők közt abban is, hogy az oltásellenességet le kell győzni.

„Egyetértettünk abban, hogy az oltásellenes hangokkal és kampányokkal szemben fel kell lépnünk. Próbáljunk mindenkit, egész Európában meggyőzni arról, hogy vegye fel az oltást. Ezen múlik mikor indíthatjuk újra a gazdaságainkat” – fogalmazott.

A kormányfő közösségi oldalán napközben több bejegyzést is megosztott a tárgyalásról. Az egyikben ismét a vakcinák fontosságát hangsúlyozta: azt írta, oltás, oltás, oltás.

A másik bejegyzése a csúcstalálkozó szünetéről szól, amelyben a kormányfő azt mutatta be, hogy a csúcstalálkozó szünetében sincs megállás, és Mateusz Morawieczki lengyel kormányfővel valamint Emmanuel Macron francia elnökkel közösen fontos egyeztetéseket folytattak.

A baloldalnak bocsánatot kellene kérnie a félrevezető oltásellenes kampánya miatt” – mondta ifj. Lomnici Zoltán az M1-en.

Elnézést kellene kérnie mindenkitől, akit félrevezetett a kínai vakcinával, a Sinopharmmal kapcsolatban, illetve azt is most már be kellene látnia az Európai Gyógyszerügynökségnek, mert ez kapcsolódik az ön kérdéshez, hogy igenis nem politikai alapon kellene dönteni egy-egy vakcina sorsáról – fejtette ki.

A Századvég jogi szakértője hozzátette: a turizmusból élő, mediterrán országokkal tesznek rosszat azzal, ha a keleti vakcinák ellen lépnek fel, nem Magyarországgal, ahol jóval nagyobb az átoltottság, mint az EU-ban, ami hazánk sikere és az unió kudarca.