Polgárháborús veszély: két franciából egy támogatná a hadsereg beavatkozását

 

A múlt héten francia katonák egy csoportja nyílt levélben fordult Emmanuel Macron francia elnökhöz, azonnali cselekvésre szólítva fel kormányát az iszlamizmus kapcsán.

A francia külvárosokban törvénytelenség uralkodik, és az erőszak napról napra csak nő – ez szerepel abban a kiáltványban, amelyet húsz volt francia tábornok is aláírt. A drámai felhívás legijesztőbb kitétele az volt, „hogyha a kormány nem lép, akkor robbanás következhet be, és aktív társaink intervenciójára lehet számítani, hogy megvédjék a francia civilizációt és a nemzetet”. Az M1 Ma reggel című műsorának Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő volt a vendége.

A szakértő elmondta, hogy az nyilvánvaló, hogy vannak bizonyos társadalmi problémák Franciaországban, amelyekkel érdemes foglalkozni. A levél nemcsak a külvárosi feszültségeket és a különböző közösségek egymással szembeni feszültségeit említi, hanem például a sárga mellényesek mozgalmát is.


A közvélemény-kutatásokból kiderül, hogy a megkérdezettek háromnegyede egyetért azzal, hogy  ilyen típusú társadalmi gondok vannak Franciaországban.

„Ez mindenképpen azt jelzi, hogy ez az egész helyzet a politika napirendjén van, ami azt is jelenti, hogy a francia választók nem teljesen elégedettek Emmanuel Macron elnök adminisztrációjának eddigi belbiztonsági tevékenységével.

Ugyanakkor az elnök igyekszik kihangsúlyozni, hogy az országban  történnek terrorista cselekmények”

– mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő.

Azok a problémák, amiket a francia tábornokok által írt kiáltvány említ, azok 30-40-50 évre nyúlnak vissza. A jellemzően etnikailag szegregált külvárosi környezet – ahol nagyon sokszor a köztársasági szolgáltatások nem úgy érvényesülnek, mint más területeken – még mindig megoldás nélkül maradt.

Emmanuel Macron tavaly októberi iszlamista szeparatizmusról szóló beszédében elmondta, hogy bizonyos területekről kivonult a köztársaság, és vissza kell oda vonulnia.

A 2015 utáni időszak a biztonsági kérdések napirendre kerülése szempontjából speciális. Megváltozott a terrorizmus jellege.

„Lassan a késes terrorista az egy olyan veszély lesz, mint amikor az ember elmegy kocogni, és akkor tart attól, hogy megtámadják, kirabolják. Tudják az emberek, hogy vannak a társadalomban veszélyes bűnöző elemek, és fölzárkózott a késes terrorista ehhez a történethez” – magyarázta a szakértő.

A francia szolgálatok arról is beszámolnak, hogy több tucat merénylet tervét lepleztek le az elmúlt években, de az ilyen típusú rendőrségi és titkosszolgálati akciók esetében a 99 százalékos hatékonyság nem megfelelő.

A közvélemény-kutatásokból még azt is érdemes kiemelni, hogy

két francia emberből egy politikai utasítás nélkül is támogatná a hadsereg beavatkozását.

A címlapkép illusztráció.