×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Nem sikerült a kormányalakítás Bulgáriában, így újra választanak

 

Bulgáriában július 11-én előrehozott választásokat tartanak, miután nem járt sikerrel a harmadik és egyben utolsó kísérlet arra, hogy kormányt alakítsanak az ezzel megbízott pártok az április 4-i választásokat követően, amelyen széttöredezett pártstruktúra alakult ki – jelentette be szerdán Rumen Radev elnök.

Hozzátette, hogy várhatóan május 11-én véglegesítik az új választási bizottság megalakítását, ezután pedig kiírja a választásokat, egyben feloszlatja a parlamentet, és ideiglenes kormányt nevez ki.

Aznap korábban a harmadik helyen befutó Bolgár Szocialista Párt is bejelentette, hogy visszaadja a kormányalakítási megbízást. A szocialisták úgy vélekedtek, hogy a jelenlegi körülmények között lehetetlen működőképes többségi kormányt alakítani.

Az április 4-i választást az eddig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű párt nyerte meg, amely rövid idő után feladta kormányalakítási próbálkozásait.

Pár nappal később a legnagyobb ellenzéki erő, a választáson a második legtöbb voksot szerző Van Ilyen Nép (ITN) nevű párt is visszaadta a kormányalakítási megbízást. A Szlavi Trifonov népszerű énekes és televíziós műsorvezető által vezetett párt a tavaly nyári kormányellenes tüntetések nyomán jött létre. Miniszterelnök-jelöltjük, Antoaneta Sztefanova azonnal visszaadta a kormányalakítási megbízást, mondván az ITN nem vesz részt „koalíciókban elvtelenül”.

Bár a korrupció feletti társadalmi elégedetlenség miatt az ITN és további két kisebb párt jó eredményeket ért el a választásokon, együttesen sem tudnának többséget szerezni a parlamentben. Az ITN 51 képviselői helyet szerzett a számára első választáson, és a harmadikként befutó Szocialista Párt támogatására is szüksége lenne ahhoz, hogy többséget szerezzen a 240 fős parlamentben. Az ITN azonban ezt visszautasítja, mivel a szocialistákat az „oligarcharendszer” részének tekinti, amely ellen állítása szerint küzd.

Az április választáson a parlamentbe bekerült a bulgáriai törökök és muszlimok pártja, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (10,49 százalék), a Demokratikus Bulgária (9,45 százalék) és a Talpra! Maffia, Takarodj! nevű polgári platform (4,72 százalék).

A szocialisták, akik harmadikként kaptak lehetőséget a kormányalakításra, közölték, hogy a három új párt nem hajlandó szövetségre lépni velük.

Politikai éretlenségről tettek tanúbizonyságot, nem tudták legyőzni saját egójukat” – kommentálta ezt újságírók előtt Kornelia Ninova, a szocialisták vezetője, hozzátéve, hogy ilyen helyzetben lehetetlennek tartják a kormányalakítást.

A címlapfotó illusztráció.