Macron francia államfő ma megkoszorúzza Napóleon síremlékét

 

Bonaparte Napóleon halálának 200. évfordulója alkalmából Emmanuel Macron francia köztársasági elnök ma megkoszorúzza a hadvezér sírját az Invalidusok dómjában.

 

A legendás hadvezér és az első francia császár, Bonaparte Napóleon halálának 200. évfordulója alkalmából szerda délután – a tervek szerint pontosan 17:45-kor – Emmanuel Macron francia köztársasági elnök megkoszorúzza Napóleon sírját az Invalidusok dómjában.


Az épület kupolája alatt temették el ugyanis Napóleont 1840-ben, miután holttestét hazaszállították a távoli Szent Ilona szigetéről, ahol utolsó éveit száműzetésben töltötte.

A koszorúzás után egyperces csendben emlékezik meg Napólenról Macron és kísérete, Florence Parly védelmi miniszter, François Lecointre, a fegyveres erők vezérkari főnöke és a jeles család tagjai, közöttük a hadvezér (vitatott) leszármazottja, Jean-Christophe Napoléon Bonaparte.


Az államfő beszédet mond, melyben sajtóértesülések szerint nem kívánja megkerülni Napóleon „megosztó” személyiségét s a szerepéhez kapcsolódó jelenlegi vitákat sem.

Az egyetemes és a francia történelem egyik legnagyszerűbb hadvezérének seregei 1809-ben az utolsó nemesi felkelésre összegyűlt magyar csapatokkal is összecsaptak.

A címlapfotó illusztráció.