A Facebook tanácsadó testülete szerint nem maradhat tiltólistán Trump

 

A Facebook felügyelőbizottsága nem engedi vissza Donald Trumpot az oldalára. A volt elnököt még januárban, a capitoliumi zavargások után tiltották ki több közösségi oldalról is.

Az amerikai techóriás által felkért bizottság továbbra is érvényben hagyta Donald Trump volt amerikai elnök Facebook-fiókjának felfüggesztését.

Közleményükben úgy fogalmaztak: „A testület megállapította, hogy az alaptalan, választási csalásokról szóló és a folyamatos cselekvésre ösztönző bejegyzéseivel Trump úr olyan környezetet teremtett, amely az erőszak komoly kockázatát rejti.”


A mostani, az eddigi legsúlyosabb következményekkel járó döntés, amelyet a Facebook tulajdonosa, Mark Zuckerberg által életre hívott – akadémikusokból, volt politikusokból, jogi szakértőkből és újságírókból álló – testület alapítása óta meghozott.

A függetlennek nevezett bizottság működési költségeit Zuckerberg vállalta, aki 130 millió dollárt szánt erre a célra.

A volt elnököt még januárban tiltották ki több közösségi oldalról közvetlenül a Capitolium elleni támadás után.  A Donald Trump legkedveltebb közösségi platformja, a Twitter például örökre kitiltotta.

A Facebook, a Twitter és az Instagram döntéseiket azzal indokolták, hogy szerintük Donald Trump gyújtó hangú beszéde és közösségi felületeken megjelent üzenetei okozták a zavargásokat.

A Facebook által felkért testület szerint nincs itt az ideje annak, hogy visszaengedjék a politikust az oldalra.

A bizottság szerint ettől függetlenül nem volt jó döntés az egykori elnök kizárása, ezért arra kérik a céget, a következő fél éven belül vizsgálja felül a meghozott döntést.

A mostani döntéstől számított hat hónapon belül a Facebooknak felül kell vizsgálnia az önkényes büntetést, amelyet január 7-én szabott ki, és döntenie kell a megfelelő szankcióról – írták.

Az ítélet kihirdetése előtt egy nappal Donald Trump saját kommunikációs platformot indított. Az oldalon a volt elnök fényképeket, videókat és bejegyzéseket tehet közzé, amit ha akar, meg is oszthat támogatóival a Facebookon vagy a Twitteren.

„Új weboldalt indít Trump, ahol tarthatja a kapcsolatot a támogatóival.”

A címplapfotó illusztráció.