×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy francia felmérés szerint jobbra tolódnak a nyugat-európai társadalmak

 

Egy francia felmérés szerint a közvélemény Franciaországban és a nagyobb nyugat-európai országokban is egyre inkább jobbra tolódik.

„A bal-jobb tengelyen a politikai önpozicionálás az európai választók jobbratolódására világít rá” – állapította meg kedden közzétett tanulmányában az Alapítvány a Politikai Innovációért (Fondapol) elnevezésű francia kutatócsoport.

Egy évvel a francia elnökválasztás előtt "az a kérdés, hogy ezt a jobbratolódást a kormányzati jobboldal vagy pedig a szélsőjobboldal tudja kihasználni" - fogalmazta meg következtetését a Fondapol.

A tanulmány szerint az elmúlt öt évben azon franciák aránya, akik a politikai színtéren magukat jobbra helyezik, folyamatosan növekedett, a 2017-es 33 százalékról a jelenlegi 38 százalékra. Ugyanezen időszakban a magukat baloldalinak vallók aránya stabil maradt, öt évvel ezelőtt 25 százalék volt, jelenleg 24 százalék.

A migrációt illetően a franciák 63 százaléka ellenez minden nyitottabb politikát, 62 százalékuk pedig egyetért azzal az állítással, hogy „az iszlám fenyegetést jelent a köztársaságra".

Ezt a félelmet a jobboldali szavazóknak 81, a baloldaliaknak 45 százaléka osztja.

A társadalom jobbratolódásának megállapítása ez esetben azt jelenti, hogy a választók olyan jobboldali kulturális értékeket vallanak, mint például - a kutatócsoport megfogalmazásában - „az identitási kérdésben és a gazdasági liberalizmusban megnyilvánuló nacionalizmus, és az indvidualizmusra épülő politikai liberalizmus".

A tanulmány szerint a jobbratolódás minden vizsgált nagyobb európai társadalomban megfigyelhető:

az olaszok 44 százaléka helyezi magát jobbra és 31 százalékuk balra, a britek 40 százaléka vallja magát jobboldalinak és 25 százalékuk baloldalinak, míg a németek 36 százaléka jobboldali és 26 százaléka baloldali a felmérés szerint.

A Fondapol megbízásából a felméréseket az Opinion Way francia közvélemény-kutatóintézet január 20. és február 10. között 7603 nagykorú megkérdezésével készítette Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában.

Franciaországban egyébként a hétvégén született megállapodás arról, hogy a júniusi regionális választásokon a dél-francia Provence-Alpes-Cote d'Azur régióban közös listát indít a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak (LR) és a francia elnök, Emmanuel Macron pártja, a Köztársaság lendületben (LREM). A jelenlegi kormányfő, Jean Castex, szintén az LR politikusa.

Jobboldal győzelmet várnak  a madridi tartományi választásokon

A jobboldali Néppárt (PP) győzelmét jelzik az urnazárás után nyilvánosságra hozott közvéleménykutatások a keddi madridi tartományi parlamenti választásokon, ahol várhatóan komoly vereséget szenved Pedro Sánchez miniszterelnök szocialista pártja.

A  fővárost is magában foglaló tartományt 26 éve irányító konzervatívok a szavazatok 43,7 százalékával 62-65 képviselői helyre számíthatnak.

A párt számára mindez jelentős erősödést jelentene, mivel eddig 30 mandátummal rendelkezett az autonóm parlamentben.

Második helyen juthat a tartományi törvényhozásba a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 18,4 százaléknyi szavazattal és 25-28 mandátummal. A dél-európai országot koalícióban kormányzó párt eddig 37 képviselővel rendelkezett a madridi parlamentben.