Dánia leállítja a Jonhson és Johnson vakcinával való oltást

 

Dánia leállította az oltást a Johnson és Johnson vakcinájával, annak mellékhatásaival kapcsolatos aggodalmak miatt. Az ország korábban hasonló indokok miatt állította le teljesen az AstraZeneca vakcinával történő oltakozást is.

A Dán Egészségügyi Hatóság hétfőn jelentette be, hogy kivonja Johnson és Johnson COVID-19 vakcináját az oltási programjából.

„A Dán Egészségügyi Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a Johnson & Johnson COVID-19 vakcina használatának előnyei nem haladják meg az esetleges káros hatás (VITT) kiváltásának kockázatát azokban, akik oltást kapnak. Ezért a Dán Egészségügyi Hatóság a Johnson & Johnson COVID-19 vakcinája nélkül folytatja a tömeges oltási programot”

– olvasható a kormány nyilatkozatában.

Azt is elmondták, hogy a döntés jelentősen befolyásolni fogja a 20 és 39 év közötti emberek oltakozását, amely akár négy héttel is késhet az említett vakcina mellőzése miatt.

A World in Data információi szerint az ország több mint 5,8 millió lakója kapott már védőoltást, ezek közül 1,3 millión már a második vakcináción is túl vannak.

A Johnson & Johnson vakcina lett márciusban a negyedik olyan védőoltás, amelyet az Európai Unió egész területén jóváhagyott az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer / BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna után.

Az amerikai gyógyszergyártás azonban késleltette a vakcina szállítását az Európai Unióba, miután az Egyesült Államokban számos esetben vérrögök kialakulásáról számoltak be, ott több mint 6,8 millió ember kapott legalább egy ilyen oltást. Az EMA a múlt hónapban felülvizsgálatot indított, de továbbra is azon a véleményen van, hogy a vakcina előnyei a COVID-19 megelőzésében felülmúlják a mellékhatások kockázatát.

A címlapkép illusztráció.