×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lezárt határ nyitott kapukkal – Biden első száz napja és a migráció

 

Joe Biden elnökségének első 100 napját vette górcső alá a Migrációkutató Intézet legújabb elemzése, amely a migrációpolitikai intézkedéseket vizsgálva arra keresi a választ, hogy milyen tényezők vezettek idén tavasszal egy 15 éve nem látott migrációs válság kialakulásához az Egyesült Államok déli határán.

Az elemzésből kiderül, hogy miért Közép-Amerikából érkezik az irreguláris migránsok döntő része, illetve hogyan tervezi kezelni a válságot a demokrata elnök. Joee Biden választóinak liberális migrációs intézkedéseket ígért, amelyek nem csak a határvédelemre koncentrálnak, hanem egyrészről szélesre tárják a kaput a legális bevándorlás előtt, másrészről humanitárius elvekre hivatkozva az irreguláris migránsoknak is maradást biztosítanak az Egyesült Államokban.

Így beiktatása után azonnal enyhített több Trumphoz köthető, rendkívül szigorú határőrizeti intézkedést, pártja pedig a már az USA-ban élő körülbelül 11 millió irreguláris migránsnak legális státuszt biztosító törvénytervezeteket terjesztett a Kongresszus elé.

Ezek az intézkedések azt az egyértelmű üzenetet hordozzák, hogy aki eléri az Egyesült Államokat, az tulajdonképpen ott is tud majd maradni

– derül ki Veres Kristóf György elemzéséből.

Ennek, valamint a Közép-Amerikában évek óta fennálló úgynevezett „push-faktorok” következtében Biden elnökségének első 100 napjában rég nem tapasztalt migrációs válság alakult ki az USA déli határán. A Guatemalából, Hondurasból és El Salvadorból érkező családok és kísérő nélküli gyermekek fogadására nem volt felkészülve az Egyesült Államok intézményrendszere.

Idén januárban az amerikai határőrség még csak 78 ezer migránst tartóztatott fel, februárban már 101 ezret, márciusban pedig 172 ezret – köztük 19 000 kísérő nélküli gyermeket –, utóbbi a legtöbb az elmúlt 15 évben.

Az Egyesült Államok déli határán kialakult migrációs válságra jelenleg nem látszik gyors megoldás

– állapítja meg a tanulmány.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövegét itt olvashatja.

A címlapfotó illusztráció.