×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ismét tömeges migrációtól tart Lampedusa polgármestere

 

Az érkezők gyors áthelyezésével igyekeznek enyhíteni a nyomáson Lampedusa szigetén, ahol újraindult a migrációs áramlat Líbiából az utóbbi hétvégén több mint hétszáz bevándorló érkezésével – jelentette az olasz sajtó hétfőn. Az Il Giornale című napilap értesülései szerint a líbiai emberkereskedők a közösségi oldalakon reklámozzák a tengeri átkeléseket, azt ígérve, hogy „az utasok 100 százalékosan megérkeznek Olaszországba”.

Tucatnyi csónakkal és kisebb hajóval 723-an kötöttek ki Lampedusa partjain péntek és vasárnap között.

A sziget polgármestere, Salvatore Martello kijelentette, hogy „újranyílt a líbiai migrációs folyosó, amely felváltotta a korábbi tunéziai érkezéseket”.

Lampedusa első embere szerint „minden jel arra utal, hogy a nyáron tömeges migrációs hullám várható”.

A kevesebb mint kétszáz fős lampedusai regisztrációs központból megpróbáltak minél több embert máshova helyezni: majdnem háromszáz bevándorlót az Allegra nevű komphajón tettek karanténba, további majdnem kétszáz főt pedig a szicíliai Porto Empedocléba szállítottak át. Közel száz, felnőtt kíséret nélkül érkezett gyereket és fiatalkorút szintén egy szicíliai központba vittek át hétfő reggel.

Az utóbbi hétvégén több mint kétezren indultak el a líbiai partokról, közülük több mint ezernégyszázan érkeztek meg az olaszországi partokra. Több hajó felborult líbiai vizeken.

Az SOS Méditerranée francia nem kormányzati szervezet hajója 236 fővel a fedélzetén a szicíliai Augustában kapott kikötési engedélyt.

A Sea-Watch 4 német civilhajó több mint négyszáz fővel, akiket Líbiánál vett fedélzetre, biztonságos kikötőt kért, és az olaszországi partok felé tart.

Matteo Salvini, a kormánypárti Liga vezetője elfogadhatatlannak nevezte a helyzetet. Bejelentette, hogy írt Mario Draghi miniszterelnöknek, valamint a belügyi és az egészségügyi tárca vezetőjének is, mivel

„miközben a járványveszélyes országokból repülővel érkezőket ellenőrzik, a kisebb-nagyobb hajókkal érkezőket le kell állítani az olaszok erőfeszítései iránti tiszteletből, egészségük és biztonságuk védelmében”.

Az Il Giornale című jobboldali napilap értesülései szerint a líbiai emberkereskedő szervezetek a közösségi oldalakon reklámozzák a tengeri átkeléseket, azt ígérve, hogy „az utasok 100 százalékosan megérkeznek Olaszországba”. Az út ára 5000 líbiai dinártól kezdődik, ami 900 eurónak felel meg.

A címlapfotó illusztráció.