Több tízezren menekültek el Mozambikból az Iszlám Állam dzsihadistáinak támadása után

 

Közel 30 ezren menekültek el Mozambik északkeleti részéből az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban álló fegyveresek március végén elkövetett mészárlása után - derül ki az ENSZ pénteken közzétett adataiból.

Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) a szóvivője genfi sajtótájékoztatóján mélységes aggodalmának adott hangot a Palma városában végrehajtott mészárlás miatt. Elmondta, hogy az emberek egy része az ország biztonságosabb részébe menekült, mások pedig a határok felé indultak, ám sokukat – elsősorban nőket és gyermekeket – bántalmaztak az úton.

Kitért továbbá arra, hogy sok család szétszakadt, több száz gyerekre felnőtt kíséret nélkül, rossz állapotban találtak rá. Hozzátette: folytatódik a menekültáradat Palma felől, de a városból kivezető utak nagy részét lezárták. Az UNHCR aggódik a városban ragadtak biztonságáért is.

Az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető szélsőségesek március 24-én elfoglalták és napokig ellenőrzésük alatt tartották a tanzániai határ menti Cabo Delgadóban található Palmát. A helyi rendőrség közlése szerint a szélsőségesek 12 lefejezett embert - feltehetőleg külföldieket - hagytak maguk után. A kormány szerint többtucatnyian vesztették életüket a szélsőségesek támadásában.

A földgázban gazdag Cabo Delgadóban 2017 óta egyre aktívabbak az Iszlám Állammal kapcsolatban állók. Az ENSZ szerint elmúlt években legalább 2600-an haltak meg és százezrek váltak földönfutóvá a fokozódó erőszak miatt. A térségben humanitárius válsághelyzet alakult ki.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma márciusban terrorszervezetnek minősítette az Iszlám Állam kongói és mozambiki ágát, kiemelve, hogy ezek jelentős biztonsági kockázatot jelentenek a térségben.

A címlapfotó illusztráció.