×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Az afroamerikaiakat sújtaná Bidenék legújabb terve

 

Az elnök kezdeményezi a mentolos cigaretták tilalmát. Bár a dohányzásellenes csoportok üdvözölték a kezdeményezést, a főleg feketék által fogyasztott termékek betiltásának számos negatív következménye lehet – írja a Daily Mail.

Mentolos cigaretták már az 1920-as évek óta léteznek, most azonban más ízesített cigaretták mellett ezeket is betiltaná az elnök. Főleg azért támadják a mentolos cigarettákat, mert azok jellemzően a fiatalok körében népszerűek, és ezért sokan ezekkel kezdik el a dohányzást.

Az Egyesült Államokban azonban van még egy érdekes aspektusa is a kérdésnek. A statisztikák szerint csaknem 20 millió ember szív mentolos cigarettákat, de

amíg a fehér dohányosoknak csak a 29 százaléka választja a mentolos termékeket, addig a feketék körében ez az arány 86 százalék.

Emiatt mondják most a jogvédő szervezetek, hogy a mentolos cigaretták betiltása súlyosan érintené a színes bőrű közösségeket.

Természetesen a dohányzásellenes szervezetek támogatják a tiltást, hiszen eleve ők kezdeményezték azt. Arra hivatkoznak, hogy a dohánygyártók kifejezetten a fekete embereket célozzák meg az ízesített dohányokkal, például a feketék lakta negyedekben osztogatják a mentolos cigarettákhoz kapcsolódó ajándékokat.

Az ellenzők szerint a lépés ugyanakkor elősegíti majd az illegális kereskedelmet, ami más termékek esetében is erősebben érintette a feketéket. Szerintük inkább felvilágosító programokat kellene indítani a színes bőrű lakosság körében.

A tiltási folyamat egyébként évekig is eltarthat. A Biden-adminisztrációnak szüksége lesz kongresszusi jóváhagyásra, és utána még várható, hogy jogi úton megtámadják az intézkedést.

Eddig egyébként csak az Atlanti-óceán partján lévő Massachusetts államban tiltották be a mentolos cigarettákat. A következő ilyen állam pedig Kalifornia lehet, ahol idén tartanak népszavazást a kérdésben.

A Biden-adminisztráció egyébként további szigorításokat is tervez. Köteleznék a gyártókat a cigaretták nikotintartalmának csökkentésére, hogy kevésbé okozzon függőséget a dohányzás.

Ezt génmodosított dohánnyal és a gyártás során kivonással valósítanák meg.

Érdekes ugyanakkor, hogy épp akkor akarják Amerikában betiltani a mentolos cigarettákat, amikor a marihuána legalizása egyre elterjedtebb. Jelenleg már az Egyesült Államok 35 államában legális valamilyen formában a kenderből előállított kábítószer.

A címlapfotó illusztráció.