Izraeli bíróság elé viszik a Párizsban bedrogozva gyilkoló muszlim férfi ügyét

 

Négy évvel ezelőtt egy francia zsidó nőt „Allah akbar” kiáltással ledobtak az erkélyről. A francia fellebbviteli bíróság a napokban felmentette a gyilkosát arra hivatkozva, hogy a muszlim férfi előtte füves cigarettát szívott. Miután a család Franciaországban kimerítette a jogi lehetőségeket, egy rendkívüli törvénynek köszönhetően most izraeli bíróság elé viszi az ügyet – számolt be a Jerusalem Post.

Az izraeli büntetőjog kiterjeszthető olyan antiszemita bűncselekményre, amelyet külföldön követtek el, és ami miatt egy izraeli állampolgár nyújt be panaszt, aki ebben az esetben a 2017-ben Párizsban meggyilkolt Sarah Halimi testvére – számolt be pénteken a Jerusalem Post online kiadása.

A francia fellebbviteli bíróság a múlt héten megerősítette az első fokon eljáró párizsi bíróság ítéletét, amely kimondta, hogy Sarah Halimi gyilkosa –


Kobili Traoré, egy 27 éves muszlim férfi, aki bedrogozva a mélybe taszította a francia zsidó asszonyt egy társasház harmadik emeletéről – nem vonható felelősségre a tettéért.

A francia bíróság szerint azért nem, mert kannabiszt fogyasztott a bűncselekmény végrehajtása előtt, vagyis a férfi nem volt beszámítható.

A bedrogozott férfi a bűncselekmény elkövetésekor „Allah akbart” kiáltozott.

A bíróság döntése felháborította a francia zsidóságot, ezért több zsidó szervezet tüntetést szervez május 2-ára a párizsi Trocadéro Palota elé. Több francia városban is demonstrációkat terveznek, hogy igazságot követeljenek Sarah Haliminek – számolt be a Jerusalem Post.

A család ügyvédei szerdán bejelentették, hogy az áldozat testvére nevében feljelentést tesznek a muszlim gyilkos ellen egy izraeli bíróságon.

Az áldozat nővére, Esther Lekover ugyanis izraeli állampolgár, így az izraeli bíróságok eljárhatnak egy általa benyújtott ügyben akkor is, ha külföldön történt a bűncselekmény.

Az ítélet nagy felháborodást keltett az országban, még Emmanuel Macron elnök is megszólalt az ügyben.

„Csak azért mert valaki úgy döntött, hogy bedrogozik, majd őrület vesz rajta erőt, nos ez az én szememben még nem menti fel őt a büntetőjogi felelősség alól” – jelentette ki Macron. Az elnök hozzátette: arra fogja utasítani igazságügyi miniszterét, hogy dolgozzon ki egy törvénymódosítást, jelenleg ugyanis francia állampolgárt nem lehet kitoloncolni Franciaországból.

„Nem az én tisztem, hogy kommentáljak egy bírósági döntést, de azt üzenem a családnak, az áldozat rokonaiknak, és minden zsidó vallású polgártársunknak (…), hogy biztosíthatom őket a támogatásomról és elkötelezettségemről, valamint  arról, hogy a Köztársaság kész megvédeni őket” – mondta Macron.

A címlapfotó illusztráció.