×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Megtört a jég: Putyin kész fogadni Zelenszkij ukrán elnököt

 

Oroszország csütörtökön közölte, hogy visszavonja csapatait az ukrán határról; Vlagyimir Putyin pedig kész fogadni ukrán hivatali partnerét, Volodimir Zelenszkijt a feszült kétoldalú viszony rendezésére.

„Ha helyre akarja állítani a viszonyokat, azt csak üdvözölni fogjuk” – reagált Putyin Zelenszkij kedden megfogalmazott, találkozót szorgalmazó indítványára.

Putyin, aki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt fogadva nyilatkozott az orosz-ukrán csúcs lehetőségéről,

közölte, hogy kész bármikor Moszkvában fogadni Zelenszkijt bármilyen megfelelő időpontban, ha meg akarja beszélni a kétoldalú kapcsolatokat.

Hozzátette, hogy ha az ukrán elnök a Donyec-medencei rendezésről akar tárgyalni, akkor a donyecki és a luhanszki szakadár köztársaság vezetőjével kell találkoznia és csak azután „harmadik országok képviselőivel", köztük Oroszországéval.

Putyin megjegyezte, hogy Kijev az utóbbi időben számos, a kétoldalú viszonyt romboló lépést tett. Az orosz-ukrán viszonyt terhelő problémák között említette meg az orosz ortodox egyház ukrajnai „megsemmisítésére irányuló kísérleteket", az orosz nyelvhez és az Ukrajnában élő oroszajkúakhoz való viszonyulást.

Az orosz vezető megítélése szerint a Donyec-medencei válságról tárgyaló kontaktcsoport tanácskozásainak Minszkből való áthelyezésére vonatkozó ukrán javaslat a valódi problémamegoldás elkerülésére irányuló kísérletnek tűnik. Mint mondta, Fehéroroszország csak a tárgyalás feltételeit biztosítja, de azokba nem avatkozik be.

Moszkva a Donyec-medencei konfliktust ukrajnai belső konfliktusnak, Kijev pedig orosz agressziónak tekinti.

Oroszország csütörtökön közölte, hogy visszavonja csapatait az ukrán határról.


Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elrendelte az orosz déli és nyugati katonai körzetben zajló harckészültség-ellenőrzés leállítását.

A címlapfotó illusztráció.