Ezt a meccset pénzre játsszák: anyagi érdek a Szuperliga és a BL-reform

 

Szabados Gábor sportközgazdász az M1-en arról beszélt, hogy az új Európai Szuperliga (ESL) létrehozása egy jól megkomponált blöff lehet arra, hogy a sztárklubok nyomást gyakoroljanak az UEFA-ra. A szakértő elmondása szerint egy olyan versenynek vagyunk szemtanúi, ami kizárólag az anyagi értékeket helyezi előtérbe.


 

A szakértő szerint az ESL és a Bajnokok Ligája kapcsán egyértelműen pénzközpontú versenyről kell beszéljünk. Egy olyan harcról, amely a nézőkért, a pénzükért és az idejükért szól. Ha az előzetes hírek igazak lennének és a mérkőzéseket ugyanazon idősávban rendeznék, a versengést az döntené el, melyik sorozatot követik többen. Ekkor lenne az a pont, amikor a futball két részre szakadna.

„Ezt a meccset a pénzre játsszák,

semmi másról nem szól ez a történet, mint a pénzről”

mondta Szabados Gábor.

„Azt azért látni kell, hogy az Európai labdarúgó-szövetség most hagyományőrzőként pozicionálja magát, ami a Szuperligával szemben így is van, viszont a BL-t az utóbbi években egyre inkább egy olyan tendencia mellett alakítja át, ami szintén a pénzt helyezi a középpontba, ezáltal pedig a nagy gazdag kluboknak és az ő országaiknak az érdekeit helyezi előtérbe. Tulajdonképpen a szuperliga fejlődési vonala ugyanezt követi, csak egy nagyot ugrik a történetben, ez pedig a hagyományoknak nagyon ellent mond.”— tette hozzá a szakember.

Ha arra kerül a sor, a két sorozat működhet egymás mellett, viszont ez csak feltételezés, hiszen egyre inkább úgy néz ki, hogy vezetőik kompromisszumot fognak kötni.

„Ne felejtsük el, hogy a Szuperliga lebonyolítására tett javaslat megegyezik azzal, amit az UEFA a BL reformjaként jelentett be. Ebből kitalálható, hogy ezen folyt az alkudozás az elmúlt időszakban, hogy a lebonyolítás mellett milyen egyéb dolgok változzanak meg a legrangosabb európai kupasorozatban, hogyan biztosítsanak nagyobb teret a nagy országok csapatainak. Bizonyára ebben nem született döntés és kénytelen volt mindenki a legnagyobb fegyverét elővenni.”

A sportszakértő hozzátette:

a blöffből könnyen tényleges fenyegetés válhat, ha nem jutnak közös nevezőre a felek.

„A futball önmagában túlmutat a játékon, sporton, nagyon mélyen van beágyazva az emberek identitásába, gondolkodásába, emellett óriási üzlet is. Az, hogy vezető politikusok is éles kritikát fogalmaztak meg, megerősíti ezt az állítást.”

„Ezek a csapatok és játékosok olyan szakmai színvonalat képviselnek, hogy ezen a szinten a kiesés veszélye miatti nyomás hiánya nem okozhat színvonalbeli problémát.”—zárta le a sportközgazdász.

A címlapfotó illusztráció.