×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamis oltási igazolásokat árulnak az interneten

 

Az Amerikai Egyesült Államokban már több mint 209 millió ember kapta meg az oltását, ennek ellenére még most is akadnak olyanok, akik inkább megkerülve a rendszert, törvénytelen módszerekkel akarnak maguknak védettségi igazolást szerezni. Egy eBay-fiók több mint 100 hamis COVID-19 oltási igazolványt adott el az elmúlt két hétben.

 

Az amerikai nyomozóhatóság közölte, hogy az elmúlt időben megemelkedett az oltási igazolványokkal kapcsolatban elkövetett bűncselekmények száma.

Amikor a Washington Post megkereste az eBay felhasználót a kártyák eladásával kapcsolatban, az illető elmondta, hogy egy hónapja nem használták a felhasználói fiókot, és nem volt tudomása arról, hogy eladják őket.

Az FBI  figyelmeztette azokat a már beoltott embereket, akik megkapták a védettségi igazolványukat, hogy ne tegyék közzé az interneten az igazolványról készült képeket, mert azzal visszaélhetnek a csalók.

„Megkezdődött az oltási igazolványok hamisítása. Az eBay-en 10,99 dollárért lehet megvásárolni a hamis dokumentumot, amit egy Chicago-i gyógyszerész árul. Több mint 100 darab már elkelt.”

 

 

Az eBay és a Shopify szóvivője is korábban azt nyilatkozta, hogy lépéseket tesznek a csalók ellen. Az online vásárlói felületeken kívül az egyik legnagyobb közösségi oldal is reagált az ügyre. A Twitter képviselője elmondta, hogy a félretájékoztatással kapcsolatos bejegyzéseket és a hozzájuk tartozó fiókokat is törölni fogják a jövőben.

A Fakespot nevű hamis hirdetéseket vizsgáló oldal vezérigazgatója, Saoud Khalifah a Washington Postnak elmondta, hogy bár az online platformok dolgoznak a probléma megoldásán, de úgy látszik, nem lesz egyszerű dolguk.

„Láttunk olyan hirdetéseket a Facebookon, a TikTok-on és más közösségi platformokon is, amelyek ezeket a vakcina ellenes embereket célozták meg ”

–mondta a Fakespot vezérigazgatója.

Elmondása alapján számtalan olyan ember van a hamis oltási igazolványt vásárlók között, aki azért akarja beszerezni magának a kártyát, mert nem akarja beoltatni magát.

A címlapkép illusztráció.