Az oltásoknak köszönhetően már nem kötelező a szabadtéri maszkviselés Izraelben

 

Az izraeliek már vasárnap maszk nélkül járhattak a szabadtéri köztereken, miután az ország a koronavírus elleni tömeges oltásának köszönhetően a szabadtéri kötelező maszkviselést eltörölték.

Izraelben az oltásra jogosult személyek – a 16 év feletti állampolgárok – 81 százaléka már az oltás mindkét dózisát megkapta, ennek köszönhetően a fertőzések és a kórházban kezelt esetek száma jelentősen lecsökkent – tudhattuk meg a Reuters cikkéből.

Azonban a külföldről érkezők belépése az országba még továbbra is korlátozott, és a külföldről visszatérő izraelieknek is izolálniuk kell magukat, hiszen a vírusvariánsok kihívást jelenthetnek a vakcina ellen. Az izraeli Egészségügyi Minisztérium korábban közölte, hogy az országban egy új indiai vírusvariáns hét esetét regisztrálták eddig, melynek potenciális veszélyeit még vizsgálják.


Jelenleg világelsők vagyunk, amikor a koronavírus-járványból való kilépésről van szó” – mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök az újságíróknak, majd hozzátette: „De még mindig nem végeztünk a koronavírussal. Még visszatérhet.”

Szabadtéren már nem, de beltéren még továbbra is kötelező a maszkviselés

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a követelmény továbbra is érvényes a beltéri közterületekre, és arra kérte az állampolgárokat, hogy mindig tartsanak maguknál maszkokat.

Az izraeli óvodások, általános és középiskolás diákok már visszatértek az osztályaikba. A tanárokat pedig arra kérték, hogy folyamatosan szellőztessék a tantermeket, és ügyeljenek a társadalmi távolságtartás betartatására az órákon és a szünetekben is egyaránt.

Címlapfotó: EPA/ABIR SULTAN