×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Öt év börtön vár az újabb korrupcióval vádolt volt alkancellárra

 

A bécsi Gazdasági és Korrupcióellenes Ügyészség azzal vádolja Strachét, hogy alkancellárként egyik barátját, Walter G.-t ültette be a Prikraf Pénzügyi Alap igazgatótanácsába, amely ausztriai magánklinikák üzemeltetését finanszírozza. A férfi ezek után – a vád szerint – 10 000 eurót utalt át a Prikraf kasszájából az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ).

Az ügyészség vesztegetéssel és a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolja Strachét. Ha bűnösnek találják, a volt alkancellárra öt év börtönbüntetés várhat.

Strache ügyvédje, Johann Pauer szerint védence ártatlan az ügyben.

„Cáfolni fogjuk ezeket a vádakat a független bíróság előtti tárgyalásokon”  idézte az ügyvédet az Oe24.at hírportál.

Folyamatban van egy másik ügyészi vizsgálat is Strache ellen, amely a 2019 februárjában kipattant úgynevezett „Ibiza-videó” ügyében indult. Az akkori alkancellár a rejtett kamerás felvételen egy orosz akcentussal beszélő nővel diskurált, aki egy orosz milliárdos unokahúgának adta ki magát. A beszélgetés során Strache kulcsfontosságú gazdasági- és pénzügyi pozíciók átengedéséről beszél Ausztriában az orosz szervezett bűnözői csoportok javára, amiért több millió eurós „sikerdíjat” remélt.

Strache első korrupciós botránya az osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) alkotta kormánykoalíció bukásához vezetett, amelyet Sebastian Kurz kancellár 2019. márciusában jelentett be.