Pár százezer eurót lecsippentett a városi támogatásból a flamand liberális képviselő

 

Egy pénzügyi audit során során derült fény arra, hogy az antwerpeni önkormányzat sok millió eurós támogatásából mintegy 350 ezer eurót elsikkasztottak. A visszaéléssel a városháza egyik liberális politikusát gyanúsítják – közölte a flamand közszolgálati médium internetes honlapja.

A Let’s Go Urban néven futó ifjúsági projekt 2014 óta összesen 5,2 millió támogatásban részesült. A projekt egyik központi arca a Flamand Liberálisok és Demokraták (Open VLD) színeiben politizáló Sihame El Kaouakibi volt – írta a lap.

Az  antwerpeni városi tanács ifjúsági ügyekért felelős vezetője – El Kaouakibi  párttársa –  Jeugd Nabilla Ait Daoud hagyta jóvá a támogatásokat.


Az 5,2 millió euróból 3,5 millió jutott az ifjúsági központ épületének kialakítására, amely táncteremmel, sportolási lehetőségekkel és társalgóval várta a fiatalokat.  A támogatás többi részét a napi működésre fordították.

A gyanú szerint a fiatal politikus, aki alig két éve van a párt soraiban évente mintegy 100 ezer euró összeget utalt át magának „fizetésként”.

A pénzügyi ellenőrzés feltárta, hogy összesen 350 ezer eurót sikkaszthatott el a helyi fiatalok sport és kulturális közösségi életet támogató projektből.

Négy év alatt El Kaouakibi két telket és három házat vásárolt, köztük egy villát borospincével, lifttel és fitneszteremmel. 2020 elején egy  815 ezer eurós házat vett Anterwerpeni zöldövezeti agglomerációban. Alig fél évvel később a város központjában vásárolt 750 ezer euróért ingatlant.

A botrány miatt Sihame El Kaouakibit a párt kizárta soraiból. Az ügy a városi tanácsban folytatódik, ahol döntés születhet az ifjúsági program sorsáról.