Georgia is kivonja katonáit Afganisztánból

 

Georgia is kivonja 860 fős katonai kontingensét Afganisztánból a NATO-val egyeztetett ütemterv alapján – jelentette be szerdán este Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök Facebook-oldalán.

A NATO döntést hozott arról, hogy idén szeptemberéig fokozatosan befejezi afganisztáni misszióját. Ennek megfelelően a NATO ütemterve szerint a georgiai katonai kontingens is elhagyja Afganisztánt” – írta Garibasvili, akinek közlése szerint jelenleg 860 georgiai békefenntartó teljesít szolgálatot a dél-ázsiai országban a Resolute Support (Határozott Támogatás) nevű nemzetközi misszió keretében.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben a miniszteri szintű rendkívüli NATO-értekezletet követően szerdán jelentette be, hogy a szövetségesek úgy döntöttek, május 1-jéig megkezdik az országban szolgáló misszió erőinek kivonását.


Stoltenberg Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a NATO-erők kivonása Afganisztánból rendezett, összehangolt és megfontolt módon, néhány hónap alatt zajlik le.

Georgia nem NATO-tagállam, de lakosságának túlnyomó többsége támogatja az ország belépését az észak-atlanti szövetségbe, különösen az Oroszországgal 2008 augusztusában vívott vesztes villámháború miatt.