×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Egyetlen cég vágta zsebre a berlini migránslakás-építési megbízások közel felét

 

Berlinben a migránsoknak épülő lakótelepek projektjében részt vevő cégeket nyílt uniós közbeszerzési eljárásban kellene kiválasztani, az esetek negyven százalékában mégis egy bajorországi építőipari vállalat, a Klebl GmbH nyerte a pályázatokat. A német főváros balliberális vezetése már a szerződések elbírálásakor mindent megtesz, hogy elrejtse az építkezések költségeit – számolt be a német Focus Online.

Törvénysértésekről, műemlék épületekkel kapcsolatos visszaélésekről és az átláthatóság teljes hiányáról számolt be a németországi migránslakótelepek (MUF-ok) építésével kapcsolatos riportjában a német Focus magazin online kiadása. 

A berlini szenátus szociáldemokrata gazdasági vezetője, Matthias Kollatz úgy tájékoztatta a hírportált, hogy 2018-ban 16 millió euróba került egy ilyen modulokból készülő migránsszálló építése. A Németországban tervezett 48 szálló esetében ez 768 millió eurós összköltséget jelentene.

A berlini migránsok integrációjáért felelős önkormányzati testület adatai szerint 2021 februárjában már 17,3 millió euróba került egy migránsszálló építése. S ha még nem lenne elég az ellentmondó adatokból, a városfejlesztési tanács április elején már mintegy 20 millió eurós költséget írt a Focus megkeresésére küldött válaszában – számolt be a német hírportál.

A migránsok lakásépítési programja tehát nem az eredetileg tervezett 768 millió euróba, hanem több mint egymilliárd eurójába kerül a német adófizetőknek.

Egy cég tette zsebre a berliniek pénzének nagy részét

Miután a berlini balliberális városvezetéstől egymástól jelentősen eltérő adatokat kaptak, a Focus az európai uniós projektek brüsszeli adatbáziától is lekérte a németországi migránslakótelepek építésére vonatkozó nyilvános adatokat.

Eszerint a 17 német és más európai építőipari vállalat közül, amelyek pályáztak a MUF-projekt keretében, feltűnően gyakran – 19 alkalommal – a bajorországi székhelyű Klebl Baulogistik GmbH került ki nyertesként. Ez a teljes program 40 százalékát jelenti.

A szerződések megtalálhatók a berlini szenátus gazdasági tanácsa által tavaly nyáron közzétett dokumentációban, amely pontos információkat ad a pályázó vállalatok nagyságáról, üzleti tevékenységéről, valamint a korábbi munkáikról.

A berlini városfejlesztési bizottsága által legutóbb közzétett 20 millió eurós költségkerettel számolva (átlagosan, egy-egy moduláris lakótelepre vonatkoztatva)

a Klebl 380 millió eurót tett zsebre a tizenkilenc MUF felépítéséért

–  írja a hírportál.

A Focus megjegyzi, hogy az uniós pályázati dokumentáció alapján a Klebl GmbH 207 millió euró értékben tudja igazolni a megbízásokat, ugyanakkor a berlini városfejlesztési tanács – zárt eljárás keretében – nyolc megbízást ítélt oda a bajorországi vállalatnak. Ezeknek az összértéke minegy 160 millió euró, tehát nyoma veszett 47 millió eurónak.

A címlapfotó illusztráció.