Biden infrastruktúrafejlesztési programja egymillió munkahelyet szüntethet meg az Egyesült Államokban

 

A republikánus szenátorok Biden infrastruktúrafejlesztési programját „munkahely-gyilkosnak” nevezték. Szerintük a csomag Kínának és Oroszországnak beleszólást enged az amerikai adótörvényekbe.

A szenátus republikánusai szerint Biden elnök 2,7 milliárd dolláros (körülbelül 815 milliárd forintos) infrastruktúrafejlesztési programja „aláássa” a munkahelyeket és végső soron nagy terhet fog jelenteni az adófizetőknek – éppen ellenkezőleg azzal, amit a törvényjavaslat támogatói mondanak – írták a Fox News amerikai hírportál cikkében.

A Fox News cikke szerint a szenátus republikánus tagjai elutasítják az elnök infrastruktúrafejlesztési programját – vagy, ahogy a republikánus szenátorok elnevezték: „munkahelyet szétzúzó latyakalapot” –, mert elmondásuk szerint Biden a 2,7 milliárd dollár mindössze 5 százalékát költené utak és hidak építésére, ami a republikánus szenátorok szerint ténylegesen az infrastruktúrához tartozik.

Szerintük a kiadásoknak csak a töredékét fordítják a hagyományos infrastruktúrára

A republikánus törvényhozók azt is kifogásolják, hogy csomag finanszírozását a társasági adó mértékének 21 százalékról 28 százalékra való emelésével érné el a Biden-adminisztráció.

Ez egy hatalmas szociális jóléti kiadási program kombinálva a kisvállalkozói munkahelyteremtők hatalmas adóemelésével” – mondta Roger Wicker, Mississippi államának szenátora.

A törvényjavaslat többi részét elszámoltathatóság és átláthatóság nélküli „nem infrastrukturális kiadások kívánságlistájának” nevezték.

A republikánus szenátorok becslése szerint Biden infrastruktúrafejlesztési programja legalább egy millió munkahelyet szüntethet meg az Egyesült Államokban.

Biden és kormányzata időközben „retorikai gimnasztikát” hajtottak végre, hogy a csomag szinte minden eleme megfeleljen az infrastruktúra fogalmának.

A Fehér Ház adatlapja szerint az erősebb szakszervezeti jogok „infrastruktúrát hoznának létre a középosztálybeli munkahelyek létrehozásához”, ez az érv sok mindenre felhasználható, köztük sokféle hazai kiadások igazolására.

A címlapfotó illusztráció.