Részvétnyilvánítások a Föld minden zugából a brit királyi háznak

 

Számos uralkodó és államfő nyilvánította részvétét pénteken Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje halála miatt.

Joe Biden amerikai elnök és a first lady részvétét fejezte ki Fülöp herceg halálával kapcsolatban. „Az Egyesült Államok összes lakójának nevében legmélyebb részvétünket fejezzük ki II. Erzsébet királynőnek, az egész királyi családnak és az Egyesült Királyság összes lakosának Fülöp edinburghi herceg halálával kapcsolatban” – fogalmazott a közlemény, amely kiemelte, hogy az edinburghi herceg az Egyesült Királyság népének, a Nemzetközösségnek (Commonwealth) és családjának szentelte életét.

Részvétét tolmácsolta a brit királyi családnak Angela Merkel német kancellár is. „Mélységes szomorúsággal tölt el Fülöp herceg halála” – fogalmazott Merkel. „Nem felejtjük Németországgal való barátságát, egyenességét és kötelességtudatát” – tette hozzá.


Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a részvétnyilvánításában rámutatott az elhunyt szerepére a második világháborút követő brit-német megbékélésben, „győztes személyiségnek" nevezve az elhunytat. „Fülöp herceg nagy népszerűségnek és tiszteletnek örvendett Németországban" - tette hozzá.

Recep Tayyip Erdogan török elnök részvétét fejezte ki a brit királyi családnak. „Országom és a török nemzet nevében részvétemet fejezem ki" – írta angolul a Twitteren.

Emmanuel Macron francia elnök tisztelettel adózott Fülöp herceg „példaértékű élete" előtt. Életét „a bátorság, a kötelességtudat és a fiatalok, valamint a környezet jobbítása iránti elköteleződés jellemezte" – írta angolul a Twitteren. Macron részvétét fejezte ki a királynőnek, a királyi családnak és a brit embereknek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratában „történelmi személyiségnek" nevezte Fülöp herceget. A királynőnek küldött üzenetben az orosz elnök úgy fogalmazott: „országa közelmúltbeli történelmének számos fontos eseménye köthető Fülöp herceg nevéhez". „Kiérdemelte a brit emberek és a nemzetközi közösség tiszteletét" – írta Putyin, aki sok erőt kívánt a királynő családjának a "súlyos veszteség árnyékában".

Őszinte részvétét fejezte ki a brit királyi családnak és a briteknek XVI. Gusztáv svéd király és felesége, Szilvia királyné, nagyszerű barátnak nevezve az elhunyt herceget, hozzátéve: példaértékű, ahogy a herceg Nagy-Britanniát szolgálta. Ugyancsak együttérzését fejezte ki V. Harald norvég király és családja.

Részvétét fejezte ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is: „Fülöp herceg hiányozni fog a világnak és Izraelnek" – áll a miniszterelnök Twitteren közzétett üzenetében.

Narendra Modi indiai miniszterelnök is részvétét nyilvánította, Twitter-üzenetében megemlékezve az elhunyt „kiváló katonai pályafutásáról", hozzátéve, hogy a herceg egyúttal számos közösségi kezdeményezést is felkarolt.

Félárbócra eresztették a kormányzati épületek zászlóit Új-Zélandon is. Az ország miniszterelnöke, Jacinda Ardern közleményben megemlékezett az elhunyt által alapított Edinburgh hercege díjról - amelyet Új-Zélandon Hillary-díjnak neveznek – hozzátéve, hogy az ifjúsági díjátadó program sok új-zélandi fiatalnak nyújtott segítséget.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Twitteren a meggyőződések emberének nevezte a herceget, aki sokat tett Kanada társadalmáért és a világ többi országáért. Kiemelte a jó kapcsolatot a herceg és a kanadai fegyveres erők közt, utalva arra, hogy Fülöp herceget 2011-ben a kanadai királyi légierő és a királyi tengerészet tiszteletbeli tábornokává, illetve tengernagyává avatta. A herceg több mint 40 kanadai szervezet támogatója volt, egyebek közt az ország űrkutatásáért felelős intézményének is.

A brit korona egyik szimbólumának nevezte részvétnyilvánításában a herceget Andrzej Duda lengyel elnök, hozzátéve, hogy halála pótolhatatlan veszteség az Egyesült Királyság, a brit Nemzetközösség és az egész nemzetközi közösség számára.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök sajtótájékoztatóján nyilvánított részvétet, az ország külügyminisztere, Marcelo Ebrard pedig a közösségi médiában megjelent üzenetében emlékezett meg az elhunytról.

Részvéttáviratot küldött Áder János köztársasági elnök is péntek délután.

Fülöp herceg halálát pénteken jelentette be a Buckingham-palota, a halálhír bejelentésével nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyágban.