×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Valóban hackertámadás bénította le a francia oktatási rendszert?

 

Tanácstalanul toporognak egyelőre mind az állami, mind az oktatási szervek a Franciaország teljes távoktatási rendszerét ért hackertámadások előtt. Április 6-án észlelték először, hogy komoly zavarok keletkeztek az Oktatási Minisztérium távoktatási platformján – írja a Le Point. A párizsi ügyészség számítógépes bűnözéssel foglalkozó részlege azonnal nyomozást indított az ügyben.

Harmadik napja okoz elháríthatatlannak tűnő zavart a francia közoktatás távoktatási rendszere (Cned) szerverét ért támadás, bár az Országos Távoktatási Központ tájékoztatása szerint a szolgáltatások csütörtök óta sok helyen normalizálódtak, és most már országosan is a teljes helyreállítás érdekében tesznek erőfeszítéseket.

Laurent Besset, az i-Tracing nevű kibervédelmi cég igazgatója szerint nem történt kibertámadás: az országos szerverek alulméretezettségéről lehet inkább szó. Arnaud Lemaire, az alkalmazásbiztonságra szakosodott vállalat, az F5 franciaországi műszaki igazgatója szerint ezt nem ilyen egyszerű eldönteni.

Vannak ugyanis olyan, az egyes szolgáltatásokat lebénító támadások, melyek hasonló jelenségeket produkálnak, mint a túlterheléses üzemzavar.

Csak viccelődnek?

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter viszont „külföldről érkező nagyon erős számítógépes támadásról" beszélt, hozzátéve: nem lehet tudni, hogy valóban külföldi agresszióról van-e szó, vagy egyszerűen „viccelődők” akciójáról. Ez utóbbi hipotézis megalapozott, mivel viszonylag könnyű, bárhonnan is,  kibertámadást indítani. "A botnet használatához csak néhány száz eurós belépési ár kell" – mondja Arnaud Lemaire. (A botnet megfogalmazható számítógépek csoportjaként, melyek egymással rosszindulatú támadások végrehajtása céljából vannak koordinálva. Ezt a számítógépekből álló hálózatot egy harmadik személy irányítja, hogy rosszindulatú vírusokat, kéretlen elektronikus leveleket továbbítson vagy indítson támadást meghatározott szerverek ellen.)

„Egy évvel később újra kezdődik!”idézi a BFMTV Jean-Michel Blanquer-t. A miniszter az egy évvel ezelőtti, hasonló számítógépes összeomlást idézte föl.

Az általános iskolásoknak még április 26-ig, a középiskolásoknak májusig kellene kitartaniuk a kialakult helyzetben.

A televíziós honlap más forrásokhoz hasonlóan hangsúlyozza, hogy a támadás már csak az iskolás távoktatással kapcsolatos rendszereket tartja fogva.

A Le Monde kiemelte: a Cned működtetője elítélte a „szándékos, rosszindulatú szándékú cselekedeteket”. A lap is beszámol a bírósági eljárásról, miszerint vizsgálatot indítanak az "automatizált feldolgozó rendszerhez való csalárd hozzáférés" és "a működés akadályozása " ügyében. Ez számítógépes behatolásra utal.

Azt a kérdést is fölveti a lap, hogy vajon tényleg külföldről indult-e a támadás. Lehetséges, írja a Le Monde, hogy soha nem fogjuk ezt pontosan megtudni. A legtöbb esetben a szolgáltatásmegtagadással járó támadások elindítói egy harmadik féltől származó szolgáltatót vesznek igénybe, kriptovalutában fizetnek, nyomon követésük pedig nagyon nehéz feladat.