×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európa-szerte gondokat okozott az áprilisi tél

 

Európa-szerte gondot okozott a késői tél. Ausztriában sok baleset történt a havas-csúszós utakon. Belgiumban egy hete még szinte nyárias volt az időjárás, az elmúlt napokban azonban ott is havazott. Franciaországban is jóval hidegebb van az ilyenkor szokásosnál – hangzott el az M1 Híradójában.

 

Hat autó karambolozott szerdán az osztrák Obertrum környékén. A havas csúszós utakon sok baleset történt Ausztriában. Sokan ugyanis már nyári gumival indultak útnak.

A reggeli órákban kezdődött a rendkívüli havazás. A csúcsforgalommal egy időben kezdtük el letakarítani az utakat. Sok helyen letapadt a hó az autók miatt, ettől az utak csúszóssá váltak.

Felső-Ausztriában egy 15 és 18 év közötti diákokat szállító busz sodródott le az útról, és borult az oldalára. A járművön 16-an utaztak, közülük heten könnyebben megsérültek.

„Amikor megérkeztünk a baleset helyszínére, a gyerekeket már nem voltak a buszban, egy darabig mi vigyáztunk rájuk, és biztosítottuk a helyszínt, aztán át adtuk őket a mentőszolgálatnak" – mondta egy hochburgi tűzoltó.

Brüsszelben egy hete még szinte nyárias időjárás volt, 24 fokot mértek. Most ott is tombol a tél, hóval, és faggyal.

„Engem ez egy kicsit elkeserít, mert nagyon érzékeny vagyok a hidegre. Téli kabátot vettem fel, és úgy érzem, hogy még ez is kevés. De muszáj ellenállónak lennünk" - mondta egy nő.

Ezek a elvételek Franciaországban készültek a világhírű Chablis borvidéken, A borászok speciális fáklyákkal próbálják megóvni a rendkívüli hidegtől a szőlőtőkéket. Ezen az ültetvényen csaknem 600 ilyen készülék melegíti a növényeket.

Egy helyi borász szerint a szerda esti védelem hatékonynak bizonyult, mert a rügyek még mindig a tőkéken vannak.

A meteorológusok szerint az elkövetkezendő néhány napban éjszakánként akár mínusz 5 fok is lehet Chablis, Burgundia, és Bordeaux régiókban Franciaországban.

 A címlapfotó illusztráció.