Olyan vakcinán dolgoznak, amely a jelenleg még denevérekben lévő koronavírus ellen véd majd

 

Jelenleg még denevérekben lévő, de később akár emberekben is megjelenő koronavírus ellen is védenek majd azok a vakcinák, amelyeken már több kutató dolgozik – mondta a Parameter.sk-nak Pardi Norbert, az University of Pennsylvania biokémikus kutatója, Karikó Katalin közvetlen munkatársa.

A hírvivő, úgynevezett mRNS típusú vakcinák a legígéretesebbek a koronavírus elleni vakcinák fejlesztésében. Az eljárás kidolgozójáról, Karikó Katalinról az utóbbi időben sokat lehetett olvasni. A Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docensét március 15-én Széchenyi-díjjal tüntették ki. Közvetlen munkatársáról, Pardi Norbertről kevesebbet hallani, pedig neki is elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy már Magyarországon is tömegeket oltottak be a Pfizer–BioNTech vakcinával.

Pardi Norbert a Parameter.sk podcastműsorában elmondta, hogy mióta a brit vírusmutáns is megjelent Magyarországon, a legtöbb embert az érdekli, hogy vajon a vakcinák ez ellen is maximális védelmet nyújtanak-e.

Semmilyen szinten nem csökken a védettség az angol mutánssal szemben

– emelte ki a beszélgetésben Pardi Norbert, az University of Pennsylvania biokémikus kutatója a Pfizer–BioNTech vakcinára utalva.

Hangsúlyozta, hogy a többi mutánssal szemben is jelentős védettséget ad a vakcina. A mellékhatásokról szólva örvendetesnek nevezte, hogy gyakorlatilag 50 millió emberből senki nem halt meg, mindössze néhány száz ember szorult orvosi ellátásra túlzott allergiás reakciók miatt.

Pardi Norbert azt a szóbeszédet is határozottan cáfolta, hogy az mRNS vakcinájuk képes megváltoztatni a genetikai állományt.

Az RNS-alapú vakcinák nagy előnye, hogy nem képesek megváltoztatni a DNS-t.

A bevitt RNS viszonylag rövid ideig, mindössze néhány napig van jelen a szervezetben, ezután eltűnik – mondta.

A kutató ismételten kiemelte, hogy egyetlen biztos módja van a koronavírus-járvány elleni védekezésnek.

Mindenképpen javaslom az oltást

– hangsúlyozta, és a konkurens Szputnyik V vakcinát is dicsérte. Egy rangos szakmai lapban olvasta a humán kutatási eredményt a vakcináról, melyről csak azt mondhatja, hogy alapvetően egy nagyon jó vakcináról van szó.

Sokakban felmerül, hogy ha megkapják az oltást, vajon meddig lesznek védettek a koronavírussal szemben. A kutató erről is beszélt.

Nem vagyok benne biztos, hogy évente kell újabb vakcinákat adni. Elképzelhető, hogy több évig is védve leszünk

– hangsúlyozta Pardi Norbert, aki szerint nem kétséges, hogy lesz újabb járvány, mindez csak idő kérdése, ám 99 százalékban biztos abban, hogy ez nem fog felkészületlenül érni bennünket.

Már többen munkálkodnak olyan koronavírus elleni vakcina kidolgozásán, amely jelenleg még denevérekben lévő koronavírus ellen védenek. Ezekből ugyanis később humán vírus lehet

– fogalmazott a kutató.

A címlapfotó illusztráció.