×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megvan a Van Gogh-tolvaj, de hol vannak a festmények?

 

Letartóztattak Hollandiában egy 58 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy tavaly ellopott egy Vincent van Gogh-festményt egy lareni múzeumból, valamint Frans Hals egy festményét is egy másik hollandiai közgyűjteményből.

A gyanúsított elfogása ellenére a több millió euró értékűre becsült festmények nincsenek meg – közölte a holland rendőrség a férfi baarni otthonában kedd hajnalban történt őrizetbe vételt bejelentve. A hatóság mindazonáltal „jelentős fejleménynek” nevezte az ügyben a letartóztatást.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy 2020. március 30-ra virradóra ő lopta el a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakjának számító holland festő, Vincent van Gogh A nueneni paplak kertje 1884 tavaszán című festményét a koronavírus-járvány miatt zárva tartó Singer Laren Múzeumból az Amszterdamtól 30 kilométerre keletre fekvő Laren városban.

A nem is a múzeum tulajdonát képező, hanem egy időszaki kiállításra a Groningeni Múzeumból kölcsönkapott festmény értékét hatmillió euróra becsülte Arthur Brand világhírű holland művészettörténész és műkincsvadász.

A hatóságok úgy vélik, hogy a gyanúsított lopta el öt hónappal később Frans Hals flamand barokk festő Két nevető fiú (1627) című festményét is a leerdami Hofje van Mevrouw van Aerden múzeumból. Hals az európai portréfestészet egyik legnagyobb alakja volt a holland aranykor idején. A nevető fiúkat ábrázoló képét már harmadszor lopták el a leerdami múzeumból, előzőleg 1988-ben és 2011-ben. Első alkalommal három év után, másodszor hat hónap elteltével került meg a festmény.

A lareni Van Gogh-lopásról a biztonsági kamerák által készített felvételeken az látszik, hogy egy férfi egy nagyméretű kalapáccsal, néhány határozott ütéssel betöri az üvegajtót, majd a festménnyel a jobb hóna alatt, a kalapáccsal a bal kezében távozik az épületből az ajándékbolton keresztül. A másik múzeumba is az ajtót feltörve jutott be a betörő 2020 augusztusában.

A címlapfotó illusztráció.