Csak csordogálnak a vakcinák a szegény országokba

 

Már több mint 36 millió dózis koronavírus elleni vakcinát juttattak el 86 országba a COVAX-program keretében – jelentette be hétfőn az ENSZ-főtitkár szóvivője, hozzátéve, hogy további 201 millió dózist szeretnének szétosztani május végéig.

Az oltóanyag méltányos elosztására létrehozott programon keresztül Stéphane Dujarric szerint egyebek közt Algéria több mint 36 ezer, Laosz pedig több mint 130 ezer vakcinához jutott, és a délkelet-ázsiai országba májusban további 350 ezer dózis érkezik.

A szóvivő mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a vakcinák elosztása körül még mindig sok az egyenlőtlenség, és pénzügyi támogatást kért a COVAX-programhoz, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a koronavírus elleni védőoltások és gyógyszerek kifejlesztésének felgyorsítására létrehozott, ACT-A nevű ENSZ-program része.


Amina Mohammed ENSZ-főtitkárhelyettes március végén szintén azt közölte, hogy a vírus elleni oltóanyagkészlet 60 százalékát „alig egy maroknyi ország" foglalta le, és elképzelhető, hogy néhány fejlődő ország 2024 előtt nem jut vakcinához.

Az ACT-A részéről korábban bejelentették, hogy az eddig beérkezett mintegy 11 milliárd dollár pénzügyi támogatás mellett további, több mint 22 milliárd dollárra van szükségük ahhoz, hogy egyebek közt körülbelül 2 milliárd vakcinadózist, illetve 900 millió vírustesztet juttassanak el a nélkülöző országokba.

A címlapfotó illusztráció.