Koronavírus: hetek óta dőlnek a negatív rekordok Brazíliában

 

Negyedik hete sorra rekordszámú fertőzöttje és halottja van a koronavírus-járványnak Brazíliában.

Az egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint az elmúlt héten 539 903 új fertőzéses esetet regisztráltak, és 17 798-an haltak bele a Covid-19 vírus okozta betegség szövődményeibe. Mind a fertőzöttek, mind a halottak számát illetően ez a járvány kezdete óta már a negyedik olyan hét, amikor rendre a legmagasabbak ezek a mutatók.

Az elmúlt napon 70 238 fővel 12 910 082-re nőtt a fertőzöttek száma, és 2992 haláleset történt. A halálos áldozatok száma ezzel 328 206-ra emelkedett.

Százezer lakosra 6143 fertőzéses eset és 156 haláleset jut.

A legnépesebb latin-amerikai országban tavaly február 26-án regisztrálták az első koronavírus-fertőzöttet. Az idén, március 12-én az ország ismét a második helyre kapaszkodott fel az Egyesült Államok mögé a fertőzöttek számát tekintve, megelőzve Indiát. A halottak számát illetően ugyancsak második az Egyesült Államok után.

A halált ábrázoló kaszás jelmezébe öltözött tüntető a brazil kormány járványkezelése ellen tiltakozik a Planalto elnöki palota előtt Brazíliavárosban 2021. március 26-án. (Fotó: MTI/AP/Eraldo Peres)

Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik szakértője csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy Brazília rendkívül súlyos járványügyi helyzetnek néz elébe. Több brazil államban válságos a járványhelyzet, és a kórházak túlterheltek. Van Kerkhove szerint több egészségügyi intézmény telítettsége már meghaladja a 90 százalékot.

Brazília, ahol a koronavírus korábbinál jóval fertőzőbb variánsa terjed, a pandémia egyik epicentrumává vált a világon.

A címlapfotó illusztráció.