×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Iszlám Nemzet szimpatizánsa volt a capitoliumi rendőrgyilkos, de nincs terror gyanú

 

Nem kezelik terrorcselekményként az amerikai hatóságok a pénteki gázolásos washingtoni támadást, amelyben egy rendőr életét veszette. A Capitolumnál történt incidens elkövetője, egy 25 éves afro-amerikai férfi az Iszlám Nemzet nevű szélsőséges szervezet híve volt. Őt a rendőrök lelőtték, később a kórházban halt bele sérüléseibe.

Egy 25 éves férfi a washingtoni Capitolumnál autójával pénteken elgázolta az épületet őrző rendőröket, majd egy beton barikádnak csapódott. Az elkövető ezután kiszállt a kocsiból, és kést rántott.

Nem válaszolt a rendőrök felszólításaira, és elindult feléjük. A capitolumi rendőrség tagjai ekkor tüzet nyitottak a gyanúsítottra, aki később életét vesztette.

A két elgázolt rendőrt kórházba szállították, nehéz szívvel jelentem be, de közülük az egyikük szintén belehalt a sérüléseibe

– mondta Yogananda Pittman, a capitoliumi rendőrség vezetője.

Az incidens pont azon a helyen történt, ahol a szenátorok szoktak érkezni a Capitoliumba. A Nemzeti Gárda pajzsokkal, teljes felszerelésben vonult a barikádhoz. A környéket órákra lezárták.


Egyszer csak meghallottam azt a jellegzetes hangot. Három lövés lehetett. Láttam, hogy az emberek futnak lefelé a dombról. Pap vagyok, ezért én elindultam felfelé, hátha valakinek segítségre van szüksége. Körülbelül 100 száz méterre voltam attól a helytől, ahol az eset történt. Aztán a rendőrök engem is megkértek, hogy hagyjam el a területet” – mondta egy szemtanú.

A hatóságok szerint az elkövető, Noah Green az Iszlám Nemzet szélsőséges szervezet szimpatizánsa volt, de korábban nem volt dolga a rendőrséggel. Azt egyelőre vizsgálják, hogy mi lehetett az indítéka.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem terrortámadás történt, de természetesen nyomozni fogunk ebben a vonatkozásban is

– mondta Robert Contee, a washingtoni rendőrség vezetője.

A húsvéti ünnepek miatt egyébként a kongresszus is ülésezési szünetet tart, így képviselők nem voltak az épületben a gázoláskor. Joe Biden amerikai elnök a marylandi elnöki rezidencián kiadott közleményében részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr családjának, és elrendelte a Fehér Ház zászlóinak félárbócra eresztését.

Az elhunyt rendőr emlékére a Capitolium zászlaját is félárbocra engedték. William Evans 18 éven át védte az épületegyüttest.

A Capitoliumot több mint három hónapja őrzik fokozottan, miután az előző elnök, Donald Trump hívei januárban megrohamozták az amerikai törvényhozás épületét. A biztonsági erők összecsaptak a tüntetőkkel, de nem tudták feltartóztatni őket. Az ostromban öten vesztették életüket.

A címlapfotó illusztráció.