×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem csillapodnak a kedélyek Romániában, törnek-zúznak a tüntetők

 

Romániában kedd este az ország 71 településén folytatódtak a tüntetések a járványügyi korlátozások ellen, 38 városban a résztvevők száma meghaladta a törvényes előírásokban megszabott százat, Brailán pedig egyes tüntetők kövekkel dobálták meg csendőröket – közölték szerdán a hatóságok.

Bukarest, 2021. március 30. Tüntetők tiltakoznak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen Bukarestben (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A csendőrség 644 bírságot szabott ki megközelítőleg 370 ezer lej (27,4 millió forint) értékben, amiért a szervezők nem gondoskodtak a törvényes létszám betartásáról, és amiért a résztvevők nem tartották be a az éjszakai kijárási tilalmat, a gyülekezési korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat.

Brailán 17 tüntetőt állítottak elő, akik szerda hajnalban kövekkel dobálták meg a csendőröket és járműveiket: ellenük garázdaságért indult eljárás. A csendőrség közleménye arra is kitér, hogy "nem vértócsa, hanem egy vörös sál" látható azon a videofelvételen, amely egy csendőrautó mellett fekvő tüntetőről készült, és amelyet a közösségi médiában a csendőri brutalitás bizonyítékaként terjesztettek. A csendőrség cáfolta, hogy mentőt kellett volna hívni az illetőhöz, akire előállítása után a rendőrség 1950 lejes bírságot szabott ki különböző kihágásokért.

A Hotnews.ro portál beszámolója szerint Craiován 300 futballszurkoló tüntetett a járványügyi megszorítások ellen a stadionok megnyitását követelve, közülük többen – a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló – Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkárról készült nagy méretű fotókat gyújtottak meg egy improvizált emelvényen.

A bukaresti tüntetés – amelynek útvonala ezúttal az elnöki hivatalt is érintette – erőszakos incidensek nélkül, éjfél után ért véget. A csendőrség 141 résztvevőre 100 ezer lejnyi bírságot szabott ki, egy – benzinkút kirakatát a tüntetés leple alatt fosztogató – férfi ellen pedig minősített lopásért indult büntetőeljárás.